Десетки имами от цялата страна взеха участие в националния научен панел „Активният имам“ 2019

 

За поредна година инициативата „Активният имам“ на Главно мюфтийство, която тази година протече под формата на научен панел, събра в Хасково десетки имами от всички двадесет районни мюфтийства у нас. Събитието се състоя на 23 октомври (сряда) тази година с любезното домакинство на Районно мюфтийство – Хасково.

Научният панел беше официално открит с прочит на откъс от Свещения Коран от хафъз Байрам Ушев – наместник мюфтия в Златоград. След което главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи приветства всички присъстващи.

„Идеята за „Активният имам“ се роди в близкото минало. Кои имами са активни и кои не са? От една страна, не е лесно да се даде дефиниция на това. От друга страна, изключително важно е да се постараем да бъдат всички активни. Затова тези хора, които са тук, трябва да са онзи локомотив, който тегли обществото напред. За да е активен един имам, трябва да има мотивация. Тя бива вътрешна и външна. Вътрешната мотивация е най-силната мотивация. Но тя не може да бъде открита у всеки човек. И силна ли е вътрешната мотивация, тя ще накара човек да бъде активен в обществото.“ – каза в обръщението си към участниците в научния панел духовният водач на мюсюлманите в България.

Той акцентира върху това, че настоящият форум дава отлична възможност имамите от цялата страна да седнат на едно место, да се опознаят и да обменят опит. Д-р Мустафа Хаджи отправи дуа Аллах да приеме участието на всички като ибадет и се помоли Аллах да е доволен от организаторите и от всички присъстващи на тазгодишното издание на „Активният имам“.

Програмата на панела тази година беше тематично насочена към значението на хутбето и неговото въздействие върху вярващите. Събитието протече в общо 3 заседания, във всяко от които бяха разгледани актуални теми като „Технология за подготовка на успешното хутбе“, „Целите на джума-хутбето и необходимостта на джемаата от него“, „Хутбе, хатиб, мутахаб“. Сред лекторите бяха хафъз Байрам Ушев, Назиф Расимов – временно изпълняващият длъжността районен мюфтия на Търговище, също Сунай Рамадан – ваиз и имам към Районно мюфтийство – Айтос. Чуждестранен гост и лектор в научния панел бе Хидайет Ердоган – директор на ILAM в Република Турция.

Последното заседание на „Активният имам“ 2019 беше посветено на провеждането на същинската част на I-во Национално състезание по Хитабет.

Еднодневната програма завърши с официалното награждаване на финалистите от състезанието за художествен прочит на петъчното хутбе.

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.