Четвърт век от създаването на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността

 

Тази година Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността отбелязва 25 години от своето създаване. По този повод във френската столица Париж на 26 и 27 септември 2019 година се проведе конференция на високо равнище. Тя се състоя под надслов „Конференцията по пътя на ефективното равенство: Нужни ли са нови отговори на расизма и нетолерантността?“

Във важното международно събитие участие взеха представители на всички 47 държави членки на Съвета на Европа. Те обсъждаха важни въпроси и проведоха редица дискусии, засягащи расизма и липсата на толерантност в съвременността. Направен беше и паралел между ситуацията с национализма, популизма и расизма преди 25 години и ситуацията днес.

България беше представена на конференцията от проф. Ирена Илиева – директор на Института за държавата и правото към БАН. Тя е единственият представител на България, член на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността.

Сред делегатите от България по време на конференцията на високо равнище бяха също доц. Ана Джумалиева – председател на Комисията за защита от дискриминация у нас, и нейният екип.

 

Автор: Л. Чаушева   

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.