За поредна година денят Ашуре бе отбелязан с честване в центъра на Пловдив

 

За поредна година Районно мюфтийство – Пловдив отбеляза деня Ашуре, като сподели празника с хора от различни етноси и религии в центъра на града под тепетата. Своеобразният празник се проведе на площада пред централната джамия „Мурат Хюдавендигяр“ в Пловдив на 13 септември (петък) 2019 година. Инициативата бе съвместно организирана с Мюсюлманско настоятелство – Пловдив с председател Ахмед Пехливан.

Сред официалните гости на събитието бяха областният управител на Пловдив Здравко Димитров, главният секретар на Областна администрация - Пловдив Борислав Димов, председателят на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова, също и председателят на Дружество на български и турски бизнесмени „Бултиш“ Донка Колева. Събитието беше уважено още от кмета на Община Чепеларе Славка Чакърова, кмета на турската община Мармара Сюлейман Аксой, както и от  представители на различните етноси, представени във фондация „Заедно“.

Домакинът  и районен мюфтия на Пловдив Танер Вели приветства всички гости, а генералният консул на Турция у нас Хюсеин Ергани запозна всички присъстващи със значението и важността на деня Ашуре в ислямската религия.

Всички гости и минувачи на площад „Джумая Джамия“ в Пловдив бяха почерпени с традиционния десерт по турска рецепта „Ашуре“, който е символ на споделянето, изобилието и благодатта.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.