Саудитска Арабия създава електростанция, изработваща чиста вода

Изследователи от Саудитска Арабия разработват прототип на слънчева електроцентрала, която не използва вода, а я изработва едновременно с електроенергията.За това съобщава Business Insider, като отбелязва, че прототипът е изработен от изследователи от Научно-технологичния университет на името на крал Абдула. Способът е уникален, защото не употребява прясна вода, а я възвръща в околната среда. Както е известно термоелектрическите електростанции употребяват милиарди литри прясна вода, при което милиони литри не се възстановяват. При тази станция слънчевите панели изразходват в стотици пъти по-малко вода.

Устройството, предложено от учените съществува засега само като прототип. Според замисъла то ще е способно да опреснява водата и ще е полезно там, където запасите от вода са силно ограничени.

Системата се състои от опреснители, които са разположени зад слънчевия елемент. Когато свети слънцето, елементът изработва електричество и отделя топлина, но вместо да отделят топлината обратно в атмосферата, те я насочват в дестилатор, който я използва за извършване на процеса опресняване. 

За проверка на качеството на водата изследователите пълнят опреснителя със солена вода и с тежки метали като олово, мед и манган, вследствие на което устройството превръща водата в пара, преминаваща през пластмасова мембрана, която задържа солта и замърсяващите вещества. Накрая се получава питейна вода, отговаряща на стандартите на Световната здравна организация. 

(Ислам.ру)

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.