Джамии и мюсюлмани в Нова Зеландия

Мюсюлманите в Нова Зеландия

 

Според статистическите данни мюсюлманите са 1% от населението на Нова Зеландия. Представителите на исляма са най-бързо растящата религиозна група в страната. Мюсюлманската общност в Нова Зеландия е етнически много разнообразна група, чиито представители са хора от близо 80 страни, обединени от своята вяра.

 

Бившият президент на Федерецията на ислямските асоциации на Нова Зеландия д-р Анвар Гани казва, че мюсюлманите са започнали да се заселват в Нова Зеландия от началото на 1990-та година от емигранти от Южна Азия и Европа. В момента в Нова Зеландия живеят повече от 50 000 последователи на исляма.

 

„Първоначално мюсюлманското население на Нова Зеландия е било съсредоточено в градове като Окланд, Хамилтън, Велингтън и Крайстчърч. В последно време все повече мюсюлмани се заселват и в други райони на страната.“ – казал Гани.

  

Значителният приток на студенти от Малайзия и Сингапур също е увеличил дeла на мюсюлманите в такива центрове на обучение като Дюндин и Северен Палмерстън.

 

В същото това време общото население на Нова Зеландия сред жителите на тихоокеанските острови нараснало с 15%. По данни от преброяването на населението от 2001 до 2006 година, броя на мюсюлманите е нараснал с 87,43%. Съгласно данни от преброяването през 2013 година сред жителите на тихоокеанските страни имало 1536 мюсюлмани, значително по-малко от мюсюлманското население на Нова Зеландия. Най-известният мюсюлманин от това общество е бил Сони Бил Уилямс – играч от националния отбор по ръгби и боксьор в тежка категория.

 

Увеличаването броя на мюсюлманите е довело до изграждането на джамии, ислямски училища, учебни и културни центрове по цялата територия на Нова Зеландия.

 

В Окланд функционират 18 джамии, 9 във Велингтън, четири в Крайстчърч, две в Хамилтън и една в Дюндин.

 

Джамиите играят важна роля в живота на новозеландските мюсюлмани, защото те се явяват важни обществени центрове. Общуването и проповедите се водят на английски език, а ритуалните четения на Корана - на арабски език.

Красивите джамии на Нова Зеландия

Джамиите в Нова Зеландия са необикновено красиви и предизвикват истинско очарование от ислямската религия. Техните необикновени украсителни и декоративни елементи и цялостна архитектура вдъхновяват посетителя да научи повече за религията ислям и предразполагащо да се размисли човек за вечността.

 

Джамиите в Нова Зеландия притежават уникално и особено изящество. В много случаи те не са големи, но са много уютни здания, снабдени с всичко необходимо за молитва и измиване.

Джамията „Ал-Мактум“ 

 

Това е една от най-красивите и популярни джамии в град Окланд. Джамията „Ал-Мактум“ е била построена през 2005 година, недалече от летището на Окланд. В нея се провеждат редовни колективни молитви, включително и петъчна.

 

Тя има отделна молитвена зала за жените, чисти спретнати стаи за почивка и удобен паркинг. Зеленият купол изглежда великолепно, а блестящата бяла конструкция на джамията „Ал-Мактум“ я прави да бъде една от най-красивите джамии в Окланд.

Джамията „Умар“

 

Една от най-необикновените джамии на Нова Зеландия е джамията „Умар“. Тя също е построена в Окланд и е от бял мрамор, а куполът ѝ отвътре и арките ѝ са гравирани. Покрай провеждането на редовни молитви, джамията „Умар“ изпълнява и специални функции, като например церемонии по сключване на брак, културни програми по време на месец Рамазан, организиране на хадж и погребални услуги.

Месджид „Айша“ 

 

Това е малка, необикновена и уютна джамия, разположена в район Манурувя в Окланд. Тук се провеждат не само редовните молитви, но джамията се използва и като учебен център, в който се изнасят уроци по Коран. Освен това джамията е уникална и се различава от останалите новозеландски джамии по това, че в нея се провеждат и обществени мероприятия, социални програми и събиране на средства по различни поводи и спортни мероприятия.

Джамия „Месджид“

 

Известна със своя класически външен вид, джамията „Месджид“ е разположена в град Хамилтън. Тя има красива бяла мраморна конструкция, уютни молитвена зала и вътрешен двор. Една от най-популярните джамии в Нова Зеландия е и болшинството мюсюлмани жители на район Нарру Terrace посещават това място за поклонение, за да извършат ежедневните или празнични намази. В моменти на събиране на много хора градината към джамията също се ползва като молитвена площадка.

Джамия „Ал-Нур“ 

 

„Ислямският бисер“ на Нова Зеландия наричат джамията „Ал-Нур“, която след събитията след месец март 2019 година влезе в световната история, но не благодарение на своята красота. Тази джамия е разположена в сърцето на Крайстчърч и се явява като една от най-известните джамии в страната. Огромна молитвена зала, места за извършване на ритуалното измиване, различни съоръжения – това са основните особености на тази джамия. Изключителна конструкция, в центъра на която се издига златен купол. Джамита „Ал-Нур“ е била построена през 1984-1985 година. Правителството на Саудитска Арабия дарило 460 000 новозеландски долара за нейното строителство. Град Крайстчърч има дългогодишна история по приемане на бежанци и мигранти и е станала убежище за членове на мюсюлмански общности, идващи в Нова Зеландия от други страни.

Ислямски център „Линууд“

 

На пет километра от джамията „Ал-Нур“ е разположено друго място за поклонение от мюсюлманите, което също стана мишена при терористичния акт на 15 март 2019 година – ислямски център „Линууд“.

 

Ислямският център „Линууд“ – това е сунитска ислямска джамия в район Линууд на град Крайстчърч. Джамията е била открита в началото на 2018 година на територията на бивша черква. Тя е станала втората джамия, която е била открита в Крайстчърч. Зданието принадлежи на Ислямски благотворителен фонд на Линууд, който е бил основан през 2017 година.

 

 

Автор: Саида Ибрагимова

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.