Главният мюфтия на официални срещи в Мекка

 

В рамките на официалното си посещение в Саудитска Арабия делегацията от Главно мюфтийство на България, водена от д-р Мустафа Хаджи, посети град Мекка. На 1 юли (понеделник) тази година там беше проведена среща с ръководството на Мюсюлманската световна лига, начело с д-р Абдуллах Абдуррахман Аз-Зейд – заместник генерален секретар на международната ислямска  организация.

По време на срещата двете страни се обединиха около становището, че освен към увеличаване броя на мюсюлманските духовници и ислямските храмове, е важно да се стремим и към повишаване качеството на работа на имами, преподаватели по религия и като цяло на хората, които със своята дейност допринасят за обучението и възпитанието на мюсюлманите в ислямските ценности и морални устои.

Домакините запознаха гостите от България със своя настоящ проект, който обединява учени от цял свят и има за цел да представя фетви по различни актуални въпроси и проблеми.

От името на Мюсюлманската световна лига д-р Абдуллах Абдуррахман Аз-Зейд изрази готовността си за подпомагане на различни научни и други проекти, които биха били в полза на мюсюлманите.

След края на срещата делегацията от България посети Главното управление на двете свещени джамии, намиращо се също в Мекка. Представителите на българското Главно мюфтийство начело с мюфтията д-р Мустафа Хаджи бяха посрещнати от Ахмед Мухаммед Ал-Мансури  - заместник-управител на Управлението.

Той запозна гостите със сложните взаимоотношения между различните институции в Саудитска Арабия, които работят съвместно за осигуряване на спокойствие и сигурност на поклонниците от цял свят. Ал-Мансури увери, че всяка година се работи все по-усилено за създаването на още по-благоприятни условия за изпълнението на поклоненията хадж и умре от поклонниците, идващи от различните краища на света.

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.