Президентът Румен Радев беше почетен домакин на празнична вечеря ифтар

На 8 май тази година президентът на Република България Румен Радев беше почетен домакин на тържествена вечеря ифтар в знак на уважение към мюсюлманската общност в страната ни и на религиозните й празници и обичаи.

На тържественото събитие по случай настъпването на Свещения за мюсюлманите месец Рамазан присъстваха председателят на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед, главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, заместник главните мюфтии Ахмед Хасанов, Бирали Бирали и Мурат Пингов, също районни мюфтии и други служители на Мюсюлманско изповедание.

Сред поканените на президентския ифтар бяха и представители на основните религиозни общности у нас, представители на дипломатически мисии и културни общественици.

 „Вечерята ифтар е символ на опрощението и толерантността, тази вечер се вписва по особен начин в цялата поредица от знакови събития, които се случиха в нашата страна с посещението на папа Франциск. Българският народ в лицето на всички негови граждани, изповядващи различни религии, показа на целия свят, че е изградил устойчива култура на толерантност“. – каза в обръщението си към всички гости държавният глава Румен Радев.

Той подчерта значението на това да насочим усилията си към работа с младите хора с думите: „Ние трябва да научим младежите, че бъдещето на нашето общество е във взаимното уважение, толерантността и солидарността. Само ако младежите бъдат горди със своята идентичност, но същевременно уважават и различията на другите, няма да издигат прегради, а ще ги рушат.“

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи от своя страна благодари за любезния рамазански прием, който вече традиционно се прави всяка година от страна на българското президентство. Водачът на мюсюлманите в България акцентира върху това, че по своя смисъл вечерята ифтар сближава хората, независимо каква религия изповядват и от какъв етнос са.

„Ще станем по-силни и щастливи, само ако заменим омразата, завистта и желанието за мъст с обич, любов и разбирателство.“ – каза главният мюфтия. - „Ако последователите на всички религии се опитат да преосмислят посланията на техните писания, голяма част от проблемите ще бъдат решени“. – допълни още той.

Автор: Л. Чаушева

Снимки: www.president.bg

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.