Откриха първата джамия в хасковското село Стамболийски

 

Петъчният ден на 3 май тази година бе двоен празник за мюсюлманите от хасковското село Стамболийски. За пръв път, откакто съществува населеното място, в него вече има мюсюлмански храм.

Джамията, носеща името „Хаджи Дауд Джами“, беше открита в петък в присъствието на близо 400 човека – местни мюсюлмани, гости от страната и от чужбина. Тържественото откриване беше организирано от Районно мюфтийство - Хасково съвместно с Мюсюлманското настоятелство на село Стамболийски.

Сред официалните гости на церемонията по откриването на мюсюлманския храм бяха заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов, районните мюфтии на Хасково, Пловдив, Кърджали и Сливен – съответно Басри Еминефенди, Танер Вели, Бейхан Мехмед и Акиф Акифов. Събитието беше уважено още от представители на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, преподавателя от град Одрин, Турция Нури Бьоджекбакан, директора на Духовно училище - Момчилград Ахмед Бозов, присъстваше също директорът на Школата за имами в село Устина и бивш главен мюфтия на страната Селим Мехмед и още други.

Програмата беше открита с четене на Мевлид-и-Шариф, Коран-и Керим и изпълнения на иляхи, след което официалните гости поднесоха своите приветствия към присъстващите.

Церемонията включваше още насихат, изнесен от Селим Мехмед и дуа, отправена от почетния гост Нури Бьоджекбакан от Република Турция. Заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов връчи от името на Мюсюлманско изповедание в България благодарствен плакет на основния дарител хаджи Давуд от Република Турция за спонсорството.

За всички присъстващи местните мюсюлмани и домакини на тържеството бяха приготвили курбан и почерпка.

„Строежът на първата джамия в историята на хасковското село Стамболийски е започнат през 2016 години със средства на мюсюлманите от местната мюсюлманска общност. По-късно тя успява да бъде завършена окончателно благодарение на дарителя от Република Турция Хаджи Давуд, чието име носи мюсюлманският храм.“ – разказа за Grandmufti.bgрайонният мюфтия на Хасково Басри Еминефенди.

Местните мюсюлмани са изключително щастливи от факта, че вече има джамия на територията на селото и няма да е необходимо да пътуват до Хасково или съседни села за различните ислямски богослужения.

От името на Районно мюфтийство – Хасково районният мюфтия Басри Еминефенди благодари на всички, които са допринесли финансово за изграждането на първата джамия в село Стамболийски.

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.