Систематичната ислямофобия подклажда терористичните атаки, предупредиха мюсюлмански лидери

 

Снимка: Middle East Eye

Повече от 350 мюсюлмански лидери от цял свят, сред които имами, ислямски учени и интелектуалци се обърнаха с официален апел към западните правителства и медии да се противопоставят на ислямофобията. Повод за призива стана терористичният акт в Крайстчърч, при който австралийският десен екстремист Брентън Тарант уби 50 души в две джамии в новозеландския град и още толкова бяха ранени.

Писмото, подписано от стотиците мюсюлмански лидери, беше изпратено до вестник „Гардиън“ и публикувано от медията. В него духовници, интелектуалци и други лидери от мюсюлманската световна общност остро осъждат извършения терористичен акт. Те призовават към действия срещу „систематичната и институционализирана ислямофобия“, която лежи в основата на терористичната атаката в Крайстчърч от 15 март тази година и мотивът за която несъмнено е расистка и екстремистка идеология.

„Тази касапница бе вдъхновена от омраза към исляма и мюсюлманите.", заявява в писмото си групата, обединяваща хора от Великобритания, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Германия, Южна Африка, Ирак и Йордания.

„Този фанатизъм е подхранван от някои безчувствени учени, безотговорни политици, както и от медиите, които редовно отразяват онези, които демонизират безнаказано исляма, като прикриват зловещите си мантри зад маската на обективността.“, заявяват още мюсюлманските водачи в своето писмо.

„Убийството на мюсюлмани не започва просто с куршумите от дулото на оръжието (на нападателя). Вместо това то се подготвя от години: вдъхновявано от ислямофобските медийни статии, множество мразещи мюсюлманите политици и необуздания фанатизъм на социалните мрежи.", гласи още обръщението.

Според имамите и ислямските учени, подписали официалното писмо, нарастващите расизъм и ксенофобия водят след себе си „смъртоносни последствия, като представляват едно от най-сериозните предизвикателства пред цивилизованото общество в съвременната епоха“.

„Цикълът на безсмислено насилие трябва да спре“, апелират мюсюлманските лидери и призовават правителствата и медиите да „осъзнаят сериозната заплаха, която представляват крайнодесните групи и белите расисти, и да вземат проактивни мерки, за да защитят и образоват гражданите“.

 

В официално публикуваното от „Гардиън“ писмо мюсюлманските водачи напомнят и за предходните също толкова безмилостни терористични атаки в Синагогата „Дървото на живота“ в Питсбърг, стрелбата срещу църква в Чарлстън, Южна Каролина, както и атентата срещу мюсюлмански поклонници край джамията на Финсбъри Парк, Лондон. Те откриват общото във всички тези ужасяващи терористични нападения – в основата им са крайнодесни националистически идеологии, свързани с омраза към расовите и религиозните малцинства.

„Ако такива отвратителни възгледи се ширят неконтролирано из медиите и в рамките на общите политически дискусии и институции, всякакви малцинствените общности ще продължават да се сблъскват с все по-големи заплахи от гонения по света“. – предупреждават още мюсюлманските лидери в писмото си до „Гардиън“.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.