Ученическите практики по Хитабет в Духовно училище Нювваб“-Шумен

Вече трета поредна година учениците от Духовно училище „Нювваб“ в град Шумен продължават да провеждат ученическите практики в рамките на обучението си по Хитабет и религиозна риторика.

Тазгодишните практики на възпитаниците на шуменското духовно училище се провеждат в различни сфери - отслужване на джума намаз, отслужване на дженназе, провеждане и изготвяне на ваазове и хутбета за петъчната молитва. Обикновено младежите осъществяват практиките си на места като джамията Шериф Халил Паша (Томбул джамия), джамията „Къляк в град Шумен. Тази година обаче има и други възможности – практиките може да се провеждат и по време на часовете  по Хитабет и религиозна риторика, както и в населени места в шуменската провинция. При пътувания за практика извън града учениците биват придружавани от двама свои учители - учителят по религиозните предмети Мехмед Хасан (възпитаник на „Мармара Иляхиат) и дпо религиозните науки Осман Ибрахимов

На 22 март 2019 година например петъчната молитва в джамията на село Браничево, Община Каолиново, Област Шумен бе отслужена от учениците в Духовно училищеНювваб. Имамът, който водеше петъчния джума намаз, беше ученик от XII класа мюеззинът- от XI клас.

След отслужването на петъчната молитва учениците, придружавани от учителите, които ги оценяват, се прибират в училището в Шумен. Така всяка седмица на различни места различни ученици провеждат практиките си по Хитабет и религиозна риторика и биват оценявани.

Практиката дава възможност и да се наблюдава нивото на съответния ученик - до каква степен владее риториката и до каква степен се справя, дали теорията може да се сравни с практиката и дали теорията ги учи на всичко.

Автор: Йонуз Ерол Йонуз, ученик в Духовно училище „Нювваб“ - Шумен

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.