Държавната библиотека „Баязид“ в Истанбул – сред 10-те най-красиви библиотеки в света

Научнопопулярното списание  Wired, което се публикува в Сан Франциско (САЩ) и има четири международни издания - Лондон класира  Истанбулската библиотека „Баязид“ на четвърто място сред най-красивите съвременни библиотеки в света.

Реставрацията и интериорът на библиотеката, която е основана през 1884 година под наименованието „Библиотека „Умум Османи“ са дело на  турската компания Tabanlıoğlu Mimarlık. Библиотеката предлага на читателите възможност да ползват около милион документи, половината от които - книги. Във фонда на библиотеката се намират 11 120 ръкописни произведения, някои сред тях са с особена литературна стойност.

Първото място в класацията на списание Wired заема най-голямата в скандинавските страни библиотека Dокк1 в Дания, която заема плoщ от 30 000 кв.м. На второ място е Обществената библиотека „Лоуренс“ в Щата Върмонт (САЩ), на трето – китайската библиотека „Янчжоу“ в град Чжен Юан, на четвърто – Истанбулската държавна библиотека „Баязид“ и на последно място в десетката е библиотеката „Конарт“ в Мексико.

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.