Нов законопроект за допълнение на Закона за вероизповеданията в 43-то НС

 

Нов законопроект за допълнение на Закона за вероизповеданията внесоха на 6 февруари народните представители Димитър Дъбов, Васил Антонов, Манол Генов,Димитър Димитров.

Според мотивите на народните представители действащото законодателство за културното наследство урежда опазването и закрилата на културното наследство на Република България, в т.ч. и материалното недвижимо наследство, като носител на историческа памет, национална идентичност и с научна или културна стойност.

Предлаганият законопроект има за цел да създаде условия за опазване, закрила и развитие на културното наследство в интерес на обществото, както и равен достъп на гражданите до него. С предлаганото допълнение се създават условия за по-ефективното реализиране и прилагане на закона и гарантиране на обществения интерес.

Опити за промени и допълнение в Закона за вероизповеданията бяха правени и в предишното Народно събрание, но поради широко обществено недоволство предложенията не бяха приети.

Новите предложения пряко засягат интересите на Българската Православна Църква (БПЦ) и Главно мюфтийство (ГМ), които претендират за собствеността на църкви и джамии. Ако предложенията бъдат приети БПЦ и ГМ няма да имат законовото основание да претендират за култово религиозни сгради (църкви и джамии), а централната или местната власт ще ги обяви за музеи, каквито претенции има и към настоящия момент.

Според религиозните деноминации храмовете апропо са с висока културно историческа стойност, но тяхното предназначение е за да служат на Бог, а не да се превръщат в музеи и картини галерии. Ползването на църкви и джамии по предназначение не нарушава по никакъв начин тяхната културно историческа стойност.

Представяме Ви няколко фотографии за култово-религиозни храмове (джамии), които са собственост на централната или местната власт и начина по който те се стопанисват.

Пълния текст на законопроекта може да намерите тук: http://www.parliament.bg/bg/bills/ID/15208/

Снимки:

 

   

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.