Председателят на ВМС Ведат Ахмед взе участие в Симпозиум за свещенослужителите в Турция

На 3 и 4 ноември тази година в Истанбул се проведе IX.Международен симпозиум за свещенослужителите, който се реализира под надслов „Ролята на джамиите и свещенослужителите в изграждането на града и цивилизацията“. Форумът беше  организиран от неправителствената организация „Йеджва“ със съдействието на Университета в Ялова, Община Санджактепе и сдружение „Йондер“.

В рамките на два дни авторитетни университетски преподаватели и изследователи, работещи на терен, представиха теоретични и практически доклади и анализи в единадесет подгрупи. Сред заглавията на панелите имаше такива като „Джамията и моралът“, „Джамията като произведение на изкуството“, „Ролята на джамията в напътствието и изграждането на човека“, „Джамията и жената“, „Джамиите в чужбина и техните дейности“, „Примерни имами от близкото минало“ и „Примерни имами на нашето време“.

Симпозиумът беше открит с четене на айети от Свещения Коран, които бяха художествено прочетени от двама имами – от Истанбул и от Месджид-и Акса в Йерусалим. На откриването поднесоха приветствията си заместник-председателят на „Диянет“ д-р Бурхан Ишлийен, ректорът на Университета в Ялова проф. Суат Джебеджи, кметът на Община Санджактепе Исмаил Ердем и други. Стотиците присъстващи бяха приветствани и от организатора на форума Мехмед Кескин, който е имам на сравнително малката джамия „Юнус Емре“ и е председател на неправителствената организация със същото име.

На превърналия се в традиционен девети симпозиум участваха близо 50 учени и изследователи, основно от Турция. Но имаше и представители от Палестина, Босна и Харцеговина, Египет, България и Австрия. 

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед в България, който също бе поканен на форума, взе участие в него и представи научно изследване на тема „Религиозните дейности в шуменските джамии според вакъфски документи (вакфийе)“. В изследването си Ахмед анализира шестнадесет учредителни акта на вакъфи от периода 1690-1870 година, сред които и този на най-големия джамийски комплекс в България – „Шериф Халил паша“ (Томбул) джамия. Именно учредителният акт на тази джамия е една от проявите на ролята на джамията и свещенослужителите за изграждането на цивилизацията.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.