423 джамии и 100 шериатски съдилища в Лондон

Столицата на Великобритания придобива все по-силно изразен мюсюлмански облик – стотици джамии и шериатски съдилища правят Лондон по-ислямски град отколкото много столици на страни с преобладаващи мюсюлманско население.

Към днешна дата в Лондон има 423 действащи джамии и много от тях се препълват по време на петте молитви, пише Saudi Gazette. Освен това в столицата действат 100 шариатски съдилища, помагащи на мюсюлманите при разрешаването на бракоразводни, имуществени и наследствени спорове.

„Лондон е по-ислямски, отколкото много мюсюлмански страни, взети заедно” – казва мюсюлманският проповедник Маулана Саид Реза Ризви, цитиран от Saudi Gazette.

В някои части на столицата Лондон мюсюлманите дори са половината от населението и се очаква до десет години последователите на исляма да се превърнат в мнозинство в съответните райони.

Не са малко и мюсюлманите от България, които към момента пребивават на територията на Лондон. По непотвърдена информация броят им достига 10 000 човека. Със седалище в британската столица функционира и сдружението „ОБЕДИНЕНИЕ НА МЮСЮЛМАНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ В UK” - гражданска организация на мюсюлманите от Република България, които живеят или пребивават в Обединеното кралство. Сдружението е основано през 2011 година и вече 7 години работи и реализира различни проекти с цел осигуряване на социална и духовна подкрепа на мюсюлманската общност от България във Великобритания.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.