Близо 900 джамии в Германия се включиха в инициативата „Ден на отворената джамия“ 2018

Снимка: Anadolu Agency

За пореден път в началото на октомври 2018 година в Германия се проведе инициативата Open Mosque Day („Ден на отворената джамия“). Тази година в ежегодното събитие се включиха близо 900 джамии на територията на страната. Денят протича с провеждане на екскурзоводски беседи, множество дискусии и различни културни прояви.

„Този ден дава възможност на повече от 100 000 посетители да научат повече за исляма и да се запознаят с мюсюлманската общност.“ – сподели по повод инициативата говорителят на Координационния съвет на мюсюлманите в Германия Бурхан Kесиджи, цитиран от Daily Sabah.

Всяка година инициативата „Ден на отворената джамия“ се провежда на 3 октомври – Националният празник на Германия, на който се чества обединяването на Източна Германия със Западна Германия.

„Денят на отворената джамия“ е инициатива, която се провежда от 1997 година насам. Целта й е да бъде провокиран интересът на немюсюлманите, хората от различни други вероизповедания в Германия към исляма и живота на мюсюлманската общност в страната. Именно това ежегодно събитие предоставя възможност да се популяризира културата на последователите на исляма и начина им на живот. Интересът на обществеността в Германия към инициативата с всяка година расте все повече. Една от причините със сигурност е притокът на мигранти от ислямския свят в Германия.

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.