Поздрав от главния мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи по случай настъпването на Новата 1440 година по Хиджра

 

Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

Завършва още една година от ислямското летоброене и започва новата 1440-та година от Преселението на Мухаммед (с.а.с.) от Мекка в Медина. Това е началото на нова страница в човешката история и е израз не само на физическото преселение от едно място на друго. Това е „преселение“ от езичеството към Исляма, от заблудата към истината, от гнета към справедливостта и т.н.

Самият Пратеник (с.а.с.) казва, че истинското преселение е преселението от греха към праведността, така че Преселението не е ограничено само до него, а до всеки, който иска да се откаже от покварата и тръгне по Правия път.

Днес всеки мюсюлманин, дори повече от това - всеки човек, има необходимост от такова преселение, защото живеем във време, в което  хората са загубили ориентир и чувство за отговорност, и ако не се поправят и не поискат напътствие от Аллах Теаля, то те ще изгубят и малката част от човешките ценности, които все още се намират, макар и рядко.

Такова трябва да бъде разбирането за Новата 1440 година на мюсюлманите. За разлика от онези, които отбелязват настъпването на Новата година с алкохол и заря, разбирането на нас, като мюсюлмани, следва да е съобразено с отговорността пред Твореца на Вселената, да бъде съпроводено от чувство за отговорност и да бъде устремено към подобрение на характера както на всеки човек поотделно, така и на обществото като цяло.

Нека Аллах Теаля даде възможност на всеки да вкуси сладостта на вярата и на ибадета и да напъти всички хора. Нека през Новата година да бъдем по-добри, по-състрадателни и по-щедри. Нека се опитаме през всяка следваща година да бъдем по-щастливи - не като потъпкваме нечии права, а като даряваме щастие и любов навред. Нека Новата година да донесе щастие и радост на всеки, търсещ истинското щастие.

Весселяму алейкум.

д-р Мустафа Хаджи,

главен мюфтия на мюсюлманите в Република България

 Изявление на главния мюфтия по случай настъпването на новата 1440 година по хиджри


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.