Приветствие от главния мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи по случай празника Курбан Байрам 2018

Уважаеми мюсюлмани, драги сънародници,

Байрам е неповторимо изживяване на щастливи мигове заедно с близки и роднини. Най-важното обаче е, че тези моменти ни напомнят за времето, когато Пратеникът Мухаммед (с.а.с.) застана пред мюсюлманите на Арафат и произнесе прощалната си проповед. В този ден Мухаммед  (с.а.с.) поставя ново начало в човешката история, като казва:

Цялото човечество произлиза от Адем и Хава. Арабинът не превъзхожда неарабина, нито неарабинът превъзхожда арабина; нито чернокожият превъзхожда белокожия, нито пък белокожият превъзхожда чернокожия, освен с богобоязливост и добри дела“.

От тези слова се разбира, че ерата  на дискриминация и омраза на етнически и расов принцип е приключила. Това, което ще спаси човечеството, е добрината, която  стопля сърцата както на нуждаещите се, така и на тези, коитоя извършват.Трудно е да се обясни щастието, което изпитва онзи, който дарява и вижда радостта в очите на социално слабия. Това е моментът, в който всички се чустват защитени и сигурни. Това чувство е познато само на тези, които са го изпитали.

Скъпи вярващи,

В нашето съвремие хората се нуждаят не само от материална, но и от морална подкрепа, защото голяма част от обществото е изпаднала в духовна нищета и тъмнина. В тези свещени дни трябва да намерим начин да стигнем до тези хора и да им подадем ръка. Такава добрина е по-превъзходна от раздаването на  садака и курбанско месо.

Друг важен момент в прощалната проповед на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) е уважаване правата на жените, за които той казва: „Дръжте се добре с жените си и бъдете мили с тях, защото те са ваши спътници и доверени помагачи”. Следователно през тези дни е необходимо да ревизираме отношенията си с нашите майки, сестри, съпруги и дъщери.

И освен всичко друго Байрам е време за помирение, опрощение и наслада. Да не забравяме родителите и близките си. Да споделяме радостта си със съседи и колеги. Да бъдем заедно и да се молим на Аллах Теаля да ни напътства и закриля и да пази нас и всички мюсюлмани.

Да ви е честит Курбан Байрам!

Kurban bayramınız mubarek olsun vesselаmu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh!

 

С уважение:

Д-р Мустафа Алиш Хаджи, 

Главен мюфтия на мюсюлманите в Република България

 

*Може да изгледате изявлението на главния мюфтия по случай настъпването на Курбан Байрам тук.

 

 

© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.