8 интересни факта за джамията на Пророка (с.а.с.)

 

1.    Площта на съвременната джамия е по-голяма от площта настария град Медина

Постройката на съвременната джамия 100 пъти превишава размера на първия построен на това място Дом на Аллах. Фактически сега джамията обхваща площта на целия стар град. Това го потвърждава разположението на гробището Джанет ал-Баки, което по времето на Пророка (с.а.с.) е било разположено в края на града, а сега е прилепено за стените на джамията. 

 

2. Първоначално над гроба на Пророка (с.а.с.) не е имало купол, а сега те са два

В продължение на 650 години след смъртта на Пророка (с.а.с.) над стаята, където е гробът на Пратеника на Аллах (с.а.с.) и неговите халифи, не е имало купол. Първият купол е издигнат от султан Мамлюк през 1279 година и е бил дървен. Този, който се вижда сега – зеленият, се явява външна обвивка. Под него е направен купол с по-малки размери, като на вътрешната му част са написани имената на Пророка (с.а.с.), Абу Бакр и Омар (Аллах да е доволен от тях).

 

3.Куполът бил със синьо-виолетов цвят

Съвременният си облик куполът е получил преди около 150 години. Дотогава той е бил нееднократно ремонтиран и съответно е бил с различни цветове. Някога той е бил бял, но повече време - синьо-виолетов. Такъв е бил любимия цвят на арабите Хиджаз.

 

 

4. Какво има в стаята на дъщерята на Пророка (с.а.с.) - Фатима (Аллах да е доволен от нея)

Вещите на Пророка (с.а.с.) и Фатима (Аллах да е доволен от нея) са били експонирани в техните стаи. В процеса на разширението на джамията и реставрациите те са били обединени в една. По време на Първата световна война Медина е била обсадена и османците тайно са изнесли много ценни реликви, които сега се съхраняват в двореца „Топкапъ Сарай“.

5. Електрификацията на Арабския полуостров е започнала от джамията на Пророка (с.а.с)

Когато започнали работите по електрификация на Арабския полуостров, първо е била осветена джамията на Пророка (с.а.с.). Това е станало през 1910 година. За сравнение, султанският дворец „Топкапъ Сарай“ е бил електрифициран няколко години по-късно.

 

6. Вода Зем-Зем се доставя ежедневно от Мекка в джамията на Пророка (с.а.с.).

120 тона вода се доставят ежедневно от Мекка в джамията на Пророка (с.а.с.). Водата се доставя с големи автоцистерни и от тях пълнят пластмасови бидони, които след това поставят на много места вътре в джамията. В периода на Хадж, когато броят на посетителите нараства рязко, се увеличават и доставките на вода. В този период се доставят ежедневно до 250 тона вода Зем-Зем.

 

7. В джамията на Пророка се намира едно от най-добрите места на Земята

Най-почетното място в джамията на Пророка (с.а.с.) е „Равза“, което се явява и като най-доброто място на Земята. „Равза“ в превод от арабски означава  „Райска градина”. На изток това място граничи със стаята на Айша (Аллах да е доволен от нея), от запад се намира минберът на Пророка (с.а.с.), от юг - стена на джамията с мирхаба и от север - коридор за придвижване от края на дома на Айша (Аллах да е доволен от нея).

Хадис гласи: „Между моя дом и минбера е разположена Равза – една от райските градини” (Имами ал-Бухари и Муслим).

Учени тълкуват думата „Равза“  по следния начин:

1.    На това място молещият се изпитва умиротворение и щастие от низпосланите Божии милости.

2.    Богослужението, извършено на това място, е залог за придобиване на вечен живот в Рая.

3.    На този свят – това място е едно място от Рая.

 

8. Наградата за извършен намаз в джамията на Пророка (с.а.с.)

се равнява на хиляда намаза в други джамии

Намазът, извършен в джамията на Пророка (с.а.с.), се приравнява на хиляда намазa, отслужени в други джамии, с изключение на Свещената джамия в Мекка. Хилядократно по-наградени са и другите добри дела, извършени там.

 

Източник:  Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.