XIV-а национална среща на завършилите висше ислямско образование се проведе в Момчилград

 

За XIV-и път се проведе национална среща на мюсюлманите от България, завършили висше ислямско образование в страната и в чужбина. Срещата беше 3-дневна – състоя се на 27, 28 и 29 юли тази година в базата на Духовно училище – Момчилград. В нея участие взеха близо 80 човека.

Превърналата се вече в традиционна и ежегодно провеждаща се среща беше официално открита с четене на Коран и с приветствено слово от главния мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи.

„За пръв път тази година събитието протече в малко по-различна форма от предходните години. Акцент бяха организираните т.н. ателиета – „Образование“, „Иршад“ и „Издателство“. Според интересите си всеки от участниците имаше възможността да се включи в едно от тях. Всяко от ателиетата представяше дейността, проектите, иновативните методи на работа на съответния отдел в структурата на Главно мюфтийство. А участниците, съответно, имаха възможността да споделят свои идеи, предложения, да изразят конструктивна критика…“ - сподели за Grandmufti.bg експертът от Отдел „Иршад“ на Главно мюфтийство Ресим Шаматарев.

Програмата на 3-дневния семинар включваше още лекция на проф. Евгения Иванова на тема „Закони и законодателни инициативи в областта на религията“, както и ателие, в рамките на което отделите „Иршад“ и „Образование“ представиха провеждащите се в страната летни коран-курсове. Всички присъстващи имаха възможността да се включат в множество дискусии, посветени на различни сфери от работата и дейността на Главно мюфтийство.

В последния ден от събитието се проведе дискусия, на която официално бяха представени резултатите от състоялите се предходния ден три ателиета. Аудиторията имаше възможността да се запознае с всички представени идеи, предложения за всяка от трите сфери – образование, издателство и Иршад.

По неофициална информация мюсюлманите в България, които са завършили висше ислямско образование, са повече от 400. А по думите на експерт Ресим Шаматарев „Целта на това и подобен тип събития е хората в България, които имат завършено висше ислямско образование, да бъдат съпричастни към дейността на Главно мюфтийство. Да не се чувстват по някакъв начин изолирани, а да работят съвместно с него, като всеки има възможността да прецени в коя сфера е най-силен и къде може да даде най-много от себе си за подпомагане дейността на институцията.“

В рамките на състоялата се среща беше проведено и поредно заседание на Българската асоциация на завършилите висше ислямско образование – организацията, която развива дейността си вече пета поредна година.

Със заключително слово и с дуа за берекет и благотворна работа тазгодишната XIV-а среща на завършилите висше ислямско образование беше закрита в неделния ден на 29 юли от главния мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи.

Автор: Л. Чаушева

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.