Международен обучителен семинар се проведе в Сараево

 

На 26 - 27 юни 2018 година се проведе международен обучителен семинар в Сараево. На него България бе представена от Гюлсер Халил и  Али Халил - преподаватели в Духовно училище - град Момчилград.

 Мероприятието бе организирано от Центъра за академични изследвания в Сараево, в сътрудничество с Ислямската общност в Босна и Херцеговина и Албанския институт за ислямска мисъл и цивилизация. Събитието събра на кръгла маса изследователи, преподаватели и автори на книги от няколко балкански страни като Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, България, Косово и други.

Обучението беше ръководено от специалистите от престижния немски институт "Георг Екерт" за учебни програми и учебници.

Подобряването на учебниците по ислямско образование е една от основните цели на институциите, които се грижат за ислямската образователна и академична дейност в страните от Югоизточна Европа.

Целта на този семинар бе да се направи преглед на текущото състояние на учебниците в ислямските училища и съответните специалисти да се запознаят с последните постижения в областта на изготвянето на тези текстове. Специалистите от германския институт представиха обширно проучване и дидактични материали.

В първата част на семинара бяха представени общите стандарти за качество на учебници, структура на учебник, съдържание на учебните програми и дидактически дизайн на учебници. След дискусии и дебати относно религиозното образование в ислямските училища участниците  от различните страни представиха и своя опит.

На втория ден от семинара участниците бяха запознати с методологиите, използвани при съставянето на съвременни текстове на религиозно образование. След това те анализираха някои текстове, използвани в различни европейски страни, така както се определят основните умения, които религиозните учебници трябва да следват въз основа на немския модел на дидактически текст.

След два интензивни дни с научни презентации, анализи, дискусии и групова работа семинарът успешно приключи. В края на семинара организаторите и участниците направиха съответните заключения за по-нататъшното развитие на тази инициатива. За тази цел се препоръчва отварянето на интернет страница, в която ще бъдат публикувани следващите нови изследвания в тази област и участниците ще имат възможност да разширят своето сътрудничество за постигане на положителни резултати в ислямските религиозни училища на Балканите.

Автор: Гюлсер Халил

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.