Районният мюфтия на Смолян взе участие в европейска конференция в Брюксел

 

На 26 юни 2018 година в Европейския парламент в Брюксел се проведе международна конференция. Тя се състоя в рамките на инициативата на Европейския съюз за диалог с религиозните институции и неправителствени организации в Европа. Темата на конференцията беше „Изпълнение на европейския социален стълб: Ролята на църквите и вероизповеданията.“

Форумът се състоя под патронажа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и с пряката ангажираност и участие на първия заместник-председател на Европейския парламент  Марейд Макгинес.  В него взеха участие представители на различни вероизповедания и неправителствени организации в Европа. А Мюсюлманско изповедание в Република България беше представлявано от районния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, който взе участие в панел на тема: „Човешкото достойнство в работата“. Районният мюфтия поздрави организаторите и участниците в конференцията, като предаде сърдечни поздрави от името на главния мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи.

В своя доклад Неджми Дъбов изложи разбирането на ислямската религия за човешкото достойнство, като част от същността на човека, което е ненакърнимо и неприкосновено. Той отбеляза, че посредством работата си, със своите умения и компетентност, човек презентира себе си пред обществото, като по този начин допринася за благосъстоянието на семейството и обществото. Зачитайки личната му свобода човек не трябва да бъде изправен пред дилемата: да запази своето достойнство или да се развива професионално, въпреки него.

В дискусията, която се състоя след представянето на докладите, беше акцентирано и върху ролята на младежта и ангажирането на младежите в европейските инициативи.

Заместник-председателят на Европейския парламент Марейд Макгинес благодари на участниците за тяхното представяне и отбеляза, че всички са допринесли за развитието на диалога с религиозните институции и неправителствени организации, който трябва да продължи и в бъдеще.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни от своя страна благодари на всички за активното участие и представянето на гледните точки по така важните теми, като заяви, че те имат своето място и значение в живота на хората, защото всяка религия ще допринесе за изграждането и развитието на по-добро европейско общество.

Организаторите от Европейския парламент и всички участници се обединиха около разбирането, че ролята на религиозните институции и неправителствените организации в изпълнението на европейския социален стълб трябва да бъде развивана и надграждана още повече и занапред.  

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.