Главният мюфтия проведе среща с министър Екатерина Захариева

 

Главният мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи се срещна с  Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи на Република България.

В рамките на срещата двете страни акцентираха върху доброто си сътрудничество при работата за обгрижването на сънародниците в чужбина и запазване на културата и духовни ценности.

Министър Захариева изрази задоволството си от отличното взаимодействие и помощ, които среща в лицето на Мюсюлманско изповедание, както и по отношение на толерантността и доброто съжителство между различните религии в страната. Министърът на външните работи изтъкна ролята на мюсюлманското изповедание в борбата срещу езика на омразата, расизма и ксенофобията и благодари за усилията в тази насока, които се полагат от страна на Главно мюфтийство.

Главният мюфтия подчерта още, че на фона на кризисните ситуации в глобален мащаб, до този момент няма нито един български гражданин в редиците на терористични организации по света. В тази връзка Мюсюлманско изповедание в България има много важна роля в недопускането на заплаха от насилствен характер и екстремизъм.

Същевременно двете страни изразиха желанието и взаимния интерес към задълбочаване на тези връзки, също и в сферата на съвместната си работа с мюсюлманите с българско гражданство зад граница.

Д-р Мустафа Хаджи изрази загриженост и за религиозния и културен живот на българските мюсюлмани в чужбина. По време на срещата двамата обсъдиха също въпроси, свързани с възможността за подпомагане на българските мюсюлмани в чужбина.

 

          Главният мюфтия благодари на министър Захариева за гостоприемството и на раздяла й връчи като подарък българското издание на Свещения Коран и книгата „Ислямът срещу насилието“.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.