Милиардери от Емирствата дават половината от състоянието си на бедните

 

Трима милиардери от Обединените aрабски eмирства ще дадат половината от личното си състояние за благотворителност. Те стават част от фондацията на Бил Гейтс, известна като The Giving Pledge, в която членуват мега богати хора от цял свят, решили да дарят значителна част от своето имущество.

Единият от новоприсъединилите се благотворители - Шамшер Ваялил, е сред най-богатите хора на планетата. Той е основател на верига от болници, аптеки и клиники VPS Healthcare. Неговото състояние се оценава на 1,5 млрд долара.

„За нас успех означава да създадеш нещо, което може да направи позитивна и устойчива промяна в живота на хората.“ – казва Ваялил.

Доктор Шетти пък е собственик на финансовия конгломерат Finablr, в който влизат мрежите UAE Exchange, Travelex и Xpress Money. Неговото състояние се оценява на 4,1 млрд долара.

Бадр Джафар е третият човек от Емирствата, който ще дари голяма част от състоянието си. Той е собственик на семейния бизнес Crescent Enterprises, в който е включен и нефтеният гигант Crescent Petroleum.

         The Giving Pledge, което преведено от английски означава „Клетва за даряване“, е фондация, създадена през 2010 година от създателя на Microsoft Бил Гейтс и неговата съпруга Мелинда Гейтс. Идеята им е да създадат модел, който да служи като пример за щедрост сред най-заможните хора от цял свят. Всеки, който се присъедини към инициативата на семейство Гейтс, поема ангажимента да подкрепи с повече от половината си богатство различни благотворителни каузи. Така чрез обещание от страна на милиардерите, че ще инвестират значителна част от средствата си в проекти, които насърчават филантропията, се спомага за справянето с някои от най-значимите проблеми на света: бедност, бежански кризи, здравни проблеми и медицински проучвания, образование и устойчивост на околната среда.

     Към момента част от инициативата The Giving Pledge са общо 183 богаташи от различни 22 страни по света.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.