Предсмъртното послание на Али Банат към мюсюлманите по целия свят

 

 

 

         Запитан за какво най-силно се разкайва в живота си, Али Банат отговорил: „Съжалявам най-много за това, че трябваше човек в бяла престилка да ми каже, че ще умра, докато Аллах (с.т.) цял живот ми го казваше и аз не Му повярвах“.

 

         Разтърсващата и силно поучителна история на вече покойния Али Банат от Австралия (Аллах да се смили над него!) достигна до много хора по света, които не го познаваха и дори никога преди смъртта му не бяха чували за него. 

 

 Ден след погребението на младежа, състояло се на 30 май тази година в Сидни, Австралия, беше разпространено предсмъртно видео послание на покойния Али, адресирано до мюсюлманите по целия свят. Клипът е заснет от ислямското продуцентско студио OnePathNetwork (чието дело е и късометражният филм за Али Банат  -  „Gifted with Cancer“). Приживе Али Банат се обърнал към OnePathNetwork в Австралия с молбата да запишат поверителното видео с желанието то да бъде излъчено, когато младежът напусне този свят.         

 

         А какво всъщност беше пожелал Али Банат да ни каже в своето предсмъртно послание, снимано в последния етап от живота му и пазено от продуцентската компания OnePathNetwork, за да бъде показано и разпространено след смъртта на младежа?

Ето и отговора на този въпрос:

         „Както всички знаете, Елхамдулиллях, аз напуснах този свят. Исках просто да запиша кратък видеоклип за всички хора, които ме подкрепяха от първия ден и преминаха с мен през това изпитание от самото начало. Моля Аллах да награди всички вас! И ИншаАллах да продължите да подкрепяте мен и проекта „Мюсюлманите по света“.

Едно от първите неща, които искам да кажа, е малък съвет към братята и сестрите. Както сами виждате – в този живот разполагахме с коли, разполагахме с пари, имахме всичко, Елхамдулиллях. Но, СубханаАллах! Докато бях болен много хора ми изпращаха съобщения, като пишеха: „Братко! Дженнетът ти е гарантиран! Братко, ти правиш толкова много за общността, за уммата…“ Но СубханаАллах! Това няма стойността на дори една малка благодат, дадена ни от Аллах (с.т.)… Като това да се събудиш сутрин и да имаш възможността да отидеш до банята без чужда помощ. Тези неща постепенно бяха отнети от мен в последните етапи от живота ми, Елхамдулиллях.

Уаллахи, някои от нас не получават този шанс от Аллах (с.т.) – да узнаят кога ще напуснат този свят. Много от нас умират просто внезапно.

Чували сте много истории за братя и сестри, починали, докато са в клубове или от свръхдоза, или т.н. СубханаАллах.

         Братя и сестри, опитайте се да си поставите цел в живота, да имате план, да имате проект, за който да работите. Дори това да не е вашият личен проект, а да подкрепяте нечии други проекти… Просто правете нещо, защото, Уаллахи, ще имате нужда от това на Съдния ден!

Колкото до братята и сестрите, които са се посветили на този Земен живот… Моят съвет към вас, братя и сестри: Преди казвахме, че животът се променя през 5 или през 10 години, но сега всеки месец нещата се променят. Уаллахи, в днешно време следваме страстите си повече, отколкото следваме исляма. Трябва да сме много внимателни, защото... Уаллахи, това вече не е шега. Децата ни биват засегнати от това, всички ние сме засегнати.  

Уаллахи, понякога просто седях на леглото си и плачех. Търсех подкрепа от хората… И в такива моменти, СубханаАллах, Аллах (с.т.) ти изпраща хора, за които никога не си подозирал, че ще станат част от твоя живот, или пък приятели, които дори не си знаел, че съществуват.

Когато преди пътувах, се запознавах с определени хора. И много от тях пропътуваха разстоянието от Дубай или от Великобритания и от други места, за да ме видят, когато бях болен или да ме посетят в болницата. Това е любовта в името на Всевишния Аллах. Без снимки, без други такива неща… Просто идват да ме посетят – пътуват с 14-часов полет, просто да видят дали съм добре. СубханаАллах!

За всички хора по света, които са болни или притеснени, или в депресия. На вас, хора, също бих искал да кажа – не се тревожете! Всевишният Аллах ще ви изпрати хора, които никога не сте очаквали – ако наистина се нуждаете от някого. Трябва просто да се доверите на Аллах и да разчитате на Него.

Един малък съвет за  всички хора по света – ИншаАллах, ако можете да вдъхновите човек, двама или трима, да направят нещо добро – помнете, че когато сте в гроба ще бъдете възнаградени за всяко едно нещо, което сте извършили, за всички хора, които сте запознали с исляма. И ИншаАллах това ще ни помогне на Съдния ден.

Старайте се винаги да имате проект или план, по който да работите в този живот. ИншаАллах, това ще ни е от полза, когато отидем в гроба и на Ахирета.

         Джезакаллаху хайран! Уесселяму алейкум уерахметуллах!“

 

         *** Оригиналния видеоклип с последното послание на Али Банат, направил приживеи разпространенo от OnePath Network ден след смъртта на австралийския мюсюлманин, може да гледате ТУК.

Автор: Л. Чаушева  

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.