Заместник главният мюфтия Бирали Бирали избран за председател на НСРОБ

 

На 31 май в католическата екзархия в гр. София се проведе общо събрание на Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ).

Председателят на Националния съвет д-р Рупен Крикорян изчете доклад, в който представи дейността на НСРОБ за изминалия период. 

Сред точките от дневния ред бяха работата на Националния съвет за изминалия период, изпълнените проекти, откриване на регионален клон във Варна, като за  бъдеще се очаква откриването на клон в Пловдив, Русе и др. населени места в България.  Друга точка беше изменение и допълнение към сегашния устав  с  цел по-добра оперативна работа на Националния съвет.

По време на общото събрание беше избран нов управителен съвет и нов председател за двугодишен мандат.   

На Общото събрание Мюсюлманското изповедание беше представено от заместник главния мюфтия Бирали Бирали и двама делегати -  Джемал Авушин и Хайри Емин.

След като се утвърди новото управително тяло представителят на католическата общност отец Петко Вълов направи предложение за председател на националния съвет да бъде избран представителят на мюсюлманската общност - заместник главният мюфтия Бирали Бирали. Делегатите с мнозинство избраха  Бирали Бирали за  председател на НСРОБ.

Мандатът, с който ще разполага са две години според новите изменения на устава. След изтичането им председателското място по ротационен принцип се предоставя на следващо изповедание, което до момента не е заемало тази позиция.

Новият председател благодари за оказаното доверие и сподели, че основните насоки, по които ще се води са досегашната концепция на Националния съвет „Заедно в нашето различие.“

„Този свят е временен и ако не дадем на обществото всичко, което можем, не сме изпълнили дълга си.“ каза председателят на НСРОБ Бирали Бирали.

 

 

Автор: Юзлем Тефикова  

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.