Афганистанската трагедия: Десетки цивилни жертви при военновъздушен удар срещу медресе

  

         Атака на афганистанските военновъздушни сили срещу ислямско религиозно училище в североизточната афганистанска провинция Кундуз взе десетки цивилни жертви, сред които и голям брой деца, предава Al-Jazeera.В момента на въздушното нападение този понеделник, 2 април 2018 година, в медресето се провеждала официална церемония по завършването на децата.

         „Когато хеликоптерите дойдоха около 12 часа през деня, децата се развикаха „Ще пуснат бомба!“, а възрастните отговориха „Успокойте се, нищо няма да се случи!“, и след това за миг бомбите удариха медресето.“, разказал свидетел на име Мухаммед Ишак пред АФП. Ишак разказал още, че на церемонията по завършването на учениците в медресето присъствали стотици цивилни, сред които много ученици и деца. Въздушните удари били общо три един след друг, след които сградата била  „разрушена“.

         „Успях да избягам невредим, но много хора бяха убити, има и много  ранени. Видях телата им на земята.“, добавя Мухаммед Ишак.

         Според афганистанските власти в момента на нападението в сградата на медресето се провеждала среща между официални представители на талибаните. Местните хора отричат: „Това изобщо не беше никаква сбирка на талибани. За какво им е на талибаните да провеждат подобна среща в присъствието на цивилни  - деца и местни хора. Това е абсурден аргумент от страна на афганистанското правителство.“, разказал друг свидетел на име Джамал Хан Баджури в телефонно интервю за CBSNews. – “Никога досега не съм бил свидетел на такова унищожение в живота си, беше ужасяващо.“ – добавил възрастният мъж, цитиран от CBSNews.

         Има разногласия между различните източници около точния брой на убитите, но се предполага, че около 60 човека са убити, като по-голямата част от тях са деца. Десетки са ранените, които трябвало да пропътуват близо 50 км до най-близката болница, където да им бъде оказана медицинска помощ.  

 

         Мисията  на ООН за оказване на помощ в Афганистан излезе с изявление, в което се казва, че „Екип за защита на човешките права проверява на място фактите. На всички страни е припомнено задължението да защитават цивилните от въздействието на въоръжения конфликт.“

 

Снимка: Ройтерс 

 

Снимка: Ройтерс 

 

Автор: Лейля Чаушева 

 

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.