Извънредно заседание на ВМС

 

На 3 април 2018 година Висшият мюсюлмански съвет проведе извънредно заседание в София. Членовете на най-висшия ръководен орган на Мюсюлманско изповедание се събраха за обсъждане на една единствена точка в дневния ред: изказването на прокурор Недялка Попова по отношение на мюсюлманското население в България, в което се казва: „Когато мюсюлманите у нас станат 30 %, държавата ще е застрашена.“  

На извънредното заседание беше гласувано и отворено писмо, адресирано до висшите държавни и европейски институции и международни организации.

Висшият мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда изказването на прокурор Недялка Попова, наблюдаващ обвинител по делото за проповядване на антидемократична идеология, или т.нар. дело срещу 13-те имами.“ се казва в отвореното писмо.

Членовете на Вишсия мюсюлмански съвет окачествяват изказването на прокурор Недялка Попова като престъпление от омраза срещу всички мюсюлмани в Република България и българските мюсюлмани, живеещи извън страната. Те споделят, че всички мюсюлмани   са обезпокоени от това изказване.

Според присъстващите на заседанието „това е внушение на несъществуваща заплаха, че мюсюлманската общност в България представлява опасност за националната сигурност на страната“.

Председателят на ВМС Ведат Ахмед каза: „Висшият мюсюлмански съвет не е провеждал извънредно заседание от доста време. Осъждаме това изказване на прокурор Попова. Ако  не се вземат мерки от страна на съответните държавни институции във връзка с неприемливите думи на прокурорката, ще пристъпим към протестни действия.“

На извънредното заседание се реши през следващите седмици по време на петъчните намази в хутбетата (проповедите) да се представи проблемът пред обществеността.

 

 

Автор: Юзлем Тефикова

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.