Проф. Любомир Миков представи във Видин книгата си „Джамии и месджиди в България“

 

         Книгата на проф. Любомир Миков „Джамии и месджиди в България“ беше официално представена на обществеността в град Видин. Премиерата в крайдунавския град се състоя на 29 март тази година (четвъртък) в Регионалния пресклуб на БТА.

         На събитието, което е второ поред представяне за страната, редом с автора присъстваха и председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, районният мюфтия на Монтана Неджати Али, експертът от Отдел „Издателство“ на Главно мюфтийство Джемал Хатип. Премиерата на книгата във Видин беше уважена и от областния управител на Видин Албена Георгиева, присъстваха и редица ръководители и представители на държавни и културни институции, също и журналисти. 

         „Град Видин е забележителен пример за толерантно отношение между християнство и ислям, не само с 27-те османски паметници на негова територия, но и с архитектурното ситуиране на джамия и митрополия - делят ги няколко метра.“ - заяви проф. Миков пред присъстващите.

         Книгата на проф. Миков е без прецедент на книжния пазар в България. В нея авторът разглежда интериорните, екстериорните и архитектурните специфики на мюсюлманските религиозни храмове в България – джамии и месджиди, като текстовете са богато онагледени със стотици илюстрации.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.