Част ли е ислямът от Германия или не?

 

         В средата на март, 2018 година в длъжност на правителството на Ангела Меркел в Германия встъпи новият министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер.

         В интервю за вестник „Билд“, което новият вътрешен министър даде веднага след встъпването си в длъжност, той заяви, че „Ислямът не принадлежи на Германия“. По думите му пред медията "Германия е белязана от християнството. Неделята, в която не се работи, християнските празници и ритуали като Великден, Петдесетница или Коледа са част от него. Разбира се, мюсюлманите, които живеят тук, принадлежат към Германия", но "те трябва да живеят с нас, не до нас или срещу нас.", заяви още Зеехофер, цитиран от Reuters.

         След това медийно изявление на Зеехофер думите му станаха повод за противоречиви реакции в политическите среди на Германия и по  света. Някои партии в страната реагираха остро на думите на новия вътрешен министър. Наташа Конен от Германската социалдемократическа партия коментира изказването на Зеехофер, като каза, че „Подобни думи изправят хората едни срещу други и ние наистина нямаме нужда от това в този момент.“

         От своя страна, Ангела Меркел в първата си реч пред Бундестага, след като беше преизбрана за четвърти мандат този месец, зае тъкмо обратната на Зееховеровата позиция. Според канцлера „Ислямът е част от Германия!“. Меркел заяви, че в момента в Германия живеят близо 4,5 млн. мюсюлмани, което вече е направило тяхната религия ислям част от германското общество:

         "Очевидно е, че нашата страна носи отпечатъка на християнството и юдаизма. Вярно е обаче също, че с 4,5 млн. мюсюлмани, които живеят сред нас, тяхната религия - ислямът, също междувременно е станала част от Германия”, заяви Меркел, цитирана от DW.

         И докато изказването й пред Бундестага индиректно се противопостави и порица думите на Зеехофер, Меркел разкри също, че една от приоритетните й цели за новите четири години от мандата й е сплотяването на немското общество. По думите й също социалната политика ще се развива в такава насока, че всички да бъдат облагодетелствани. Меркел подчерта, че немската икономика трябва да позволи на хора с различен етнически и религиозен произход да живеят заедно в мир.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: Sean Gallup/ Getty Images

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.