С лекция „Духовност и социални медии“ МН - Рудозем закри лекционен сезон 2017/2018

         Всяка съботна вечер в централната джамия на град Рудозем се провеждаха лекции на религиозна тематика, организирани от Мюсюлманско настоятелство – Рудозем с подкрепата на Районно мюфтийство – Смолян.

         Последната за лекционен сезон 2017/2018 година лекция беше направена на 24 март 2018 година (събота), като гост-лектор бе Бирали Мюмюн Бирали – заместик-главен мюфтия на България.

         Пред аудиторията, която наброяваше стотици мюсюлмани от Рудозем, близки населени села и градове, също и гости от страната, заместник-главният мюфтия представи темата „Духовност и социални медии“.

         Той акцентира върху значението и необходимостта от разглеждане на точно тази тема и даде редица етични насоки за поведението на мюсюлманите в социалните медии и като цяло – във виртуалното пространство.

         „Виртуалното реално е проекция на реалността, но докато реалността е създадена от Аллах, то виртуалното е създадено от човека. Човекът е създаден от Аллах, за да Му служи, а виртуалността е създадена от човека, за да служи на самия човек. На практика обаче наблюдаваме как неизползвайки виртуалното по правилния начин, вместо то да служи на нас, ние, хората, започваме да служим на него.“ – каза по време на лекцията си Бирали Мюмюн Бирали.

         Той засегна още въпросите за позитивите и негативите от живота ни във виртуалното и се фокусира върху факта, че като мюсюлмани често забравяме, че онова, което е харам в реалния живот, е харам и във виртуалността: „Нека не забравяме, че Аллах ще ни потърси сметка не само за поведението ни в реалния живот, но и за всичко онова, което сме извършили във виртуалния свят.“ – напомни лекторът.

         Лекционният сезон 2017/2018 в джамията на град Рудозем беше закрит с дуата на гост-лектора Бирали Мюмюн Бирали и с благодарствените слова и благопожеланията на домакините от Мюсюлманско настоятелство – Рудозем както към всички лектори, отзовавали се на поканите за участие, така и към цялата мюсюлманска общност в региона, която с интерес е участвала в ежеседмичните събития.

 

 

Автор: Л. Чаушева




 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.