Специални условия за мюсюлманите участници в Световното първенство по футбол 2018

Домакин на тазгодишното Световно първенство по футбол 2018 ще бъде Русия. Двадесет и първото поред издание на Световната купа ще бъде открито на 14 юни 2018 година, което е последният ден от Свещения за всички мюсюлмани месец Рамазан. 

Предвид факта, че във футболното първенство участие ще вземат редица отбори от мюсюлмански страни от Азия и Африка, Асоциацията на мюсюлманските предприемачи на Русия проведе среща с генералния секретар на FIFA сенегалката Фатма Самура. В рамките на срещата бяха обсъдени възможностите за организиране на VIP ифтар за мюсюлманите сред участниците в шампионата, тъй като в деня на откриването на FIFA голяма част от тях ще говеят. А и откриващият футболен двубой ще е между отборите именно на Саудитска Арабия и Русия.

 

В рамките на срещата представителите на Асоциацията дадоха идеята стадионите във всички общо 12 руски градове-домакини на мачове да бъдат оборудвани със специални помещения за молитва за мюсюлманите футболисти, а също и за феновете, изповядващи исляма.

Организацията на Световното първенство по футбол тази година предвижда още организиране на официална възможност мюсюлманските състезатели да отслужат празничната байрамска молитва на 15 юни в руските джамии.

По информация на Arab News, FIFA работи и по издаването на специален туристически наръчник за феновете, които ще пристигнат за първенството в Русия от мюсюлмански страни. Той ще включва синтезирана информация за локацията на мюсюлманските молитвени храмове във всички 12 градове-домакини, както и за заведения за хранене с хелял храна, времената за молитва и друга по-специфична информация.

 

„В световното първенство по футбол тази година участие ще вземат 7 отбора от страни с преобладаващо мюсюлманско население.“ – уточни Фатма Самура, цитирана от Arab News. – „Мога да ви уверя, че няма да има дискриминация и нищо подобно и че присъстващите на първенството мюсюлмани ще може да се чувстват като у дома си.“ – допълни още генералният секретар на FIFA Самура.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.