Историята на Бенджамин Ладраа: 4800 км пеша от Швеция до Палестина като солидарност с палестинската кауза

24-годишният Бенджамин Ладраа е шведски активист, който в началото на август, 2017 година започна едно начинание в подкрепа на палестинската кауза. Решението на Ладраа е да извърви пеша разстоянието от град Гьотеборг в Швеция до Палестина. Да извърви 4800 км пеша в знак на протест срещу израелската окупация в Палестина и като несъгласие с несправедливостите, на които е подложен палестинският народ – вземането на това решение отнело почти година на шведския активист. За начинанието си Ладраа разчитал единствено на лично финансиране, като след тръгването си от Швеция през август миналата година започнал да  получава и частни дарения от хора, които го подкрепят.

 

         Активистът върви по маршрута с палестинския флаг на гърба си, както и с шал - традиционна куфия, станала символ на палестинската независимост.

 

Решението на младия шведец да започне пешеходната си обиколка в подкрепа на палестинската кауза именно през 2017 година е свързано и със 100-годишнината от Декларацията на Балфур от 1917 година.

Това начинание ще внесе яснота и ще привлече вниманието към ситуацията в Палестина. И надявам се ще вдъхнови повече хора да направят нещо срещу израелската окупация“, пише активистът във страницата си в социалната мрежа.

Извървяването на разстоянието от Швеция до Палестина пеша се очаква да отнеме на младия мъж около година. В рамките на това начинание той ще премине през редица държави, ще посещава градове и ще провежда срещи с хора по пътя си, като се надява това да спомогне за популяризирането на палестинската кауза и за споделяне и разпространение солидарността с палестинския народ.

 

#WalkToPalestine е хаштагът, който се използва в социалната мрежа Facebook за популяризиране каузата на шведския пропалестински настроен активист.

 

Само преди дни, на 25 февруари Ладраа влезе на територията на България, която е една от спирките му по дългия пешеходен маршрут. На границата шведецът беше посрещнат от представители на палестинската общност в България. Освен подобаващото посрещане в страната ни обаче, за съжаление Бенджамин Ладраа в страницата си в социалната мрежа сподели за среща и с българската полиция, 3-часов престой в полицейски участък и редица негативни емоции, каквито не е имало по пътя му до този момент.

 

Пожелаваме на пропалестинския активист Бенджамин Ладраа успех и безпроблемно продължение на начинанието му в подкрепа на палестинската кауза! Вярваме, че с изминаването на близо петте хиляди километра пеша до Палестина той ще постигне първоначално поставената си цел в подкрепа на борбата за справедливост.

 

Автор: Л. Чаушева

 

Снимки: www.facebook.com/WalktoPalestine

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.