За четвърта поредна година „Кафе на толерантността“ в Пловдив

 

За четвърта поредна година инициативата на Районно мюфтийство – Пловдив „Кафе на толерантността“ събра на едно място представители на различни религии, етноси и народности. Тазгодишното събитие се проведе на 14 февруари от 11:30 часа в „Джумая джамия“ в центъра на Пловдив.

На срещата присъстваха главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, районният мюфтия на Хасково Басри Еминефенди и още представители на Мюсюлманско изповедание. Събитието беше уважено и от посланика на Република Турция в София д-р Хасан Улусой, д-р Улви Ата – аташето по социалните въпроси, Шенол Генч – аташе по въпросите на образованието в Посолството на Турция в България и Хюсеин Ергани – генерален консул на Турция в Пловдив.

Председателят на Общинския съвет Савина Петкова и заместник-кметът по „Обществен ред и сигурност“ Георги Маринов също пиха кафе на толерантността като представители на местната власт. В срещата се включиха и представители на различни религиозни и етнически общности.

Гостите бяха посрещнати от домакина Танер Вели – районен мюфтия на Пловдив, който в обръщението си към всички тях акцентира на това, че Пловдив е град на толерантността. А инициативата „Кафе на толерантността“ само доказва този факт – че в мир и разбирателство представители на различни религии, етноси и народности може да седнат на една маса, да говорят на общ език, на по чаша кафе на толерантността, добави още Вели.

 Официалната среща за мир и толерантност се организира всяка година от пловдивското районно мюфтийство с цел отбелязване годишнините от вандалското нападение над „Джумая джамия“, извършено на 14 февруари 2014 година.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.