В помощ на младите бъдещи ислямски семейства – пример от Татарстан

 

 

Отскоро към „Хелял център“ в град Набережние Челни в Татарстан действа новооткритата агенция за запознанства на мюсюлмани „Marhamatle Yardam”. Товасъобщи Духовното управление на мюсюлманите в Република Татарстан на официалната си страница в интернет. Проектът е реализиран по идея на местен предприемач – Мансур Махмутов.

Агенцията има физически офис в Набережние Челни, който работи всеки ден от 10:00 до 20:00 часа. Освен това разполага и с интернет страница. Желаещите да се възползват от услугите на агенцията следва да попълнят предварително анкетен формуляр на сайта на „Marhamatle Yardam”. Въз основа на получените профили и последващи интервюта с кандидатите се избират двойки – потенциално подходящи един за друг мюсюлманин и мюсюлманка, които се очаква, че заедно биха създали добро ислямско семейство.

Освен че помага на мюсюлманите да се ориентират в намирането на подходящ за тях спътник в живота, агенция „Marhamatle Yardam” организира и провежда също лекции, насочени към тематиката за семейството – семейните ценности, какво е никяхът и подготовката за него, правата и задълженията на съпруга и съпругата в мюсюлманското семейство, отношенията между децата и родителите и много други.

По думите на инициаторите, целта на проекта е да се улеснят мюсюлманите в Татарстан, които търсят съпруг или съпруга, както и да се подпомогнат бъдещите мюсюлмански двойки в създаването на стабилно и здраво ислямско семейство.

В тази връзка припомняме, че в края на миналата година, на последното си заседание за 2017-а, Висшият мюсюлмански съвет на България (ВМС) одобри проект, с което 2018 година беше обявена официално за „Година на младото семейство“.

 

Целта на инициативата е да привлече вниманието към важността на семейния съюз и на това да се създават нови млади семейства в мюсюлманската общност. Идеята се зародила покрай все по-затвърждаващата се през последните години в България тенденция сред младите мюсюлмани към избягване на отговорността за създаване на семейства.

 

Във връзка с официалното обявяване на 2018 година за „Година на младото семейство“ председателят на ВМС Ведат С. Ахмед беше казал, че „религиозните институции, които са призвани да благославят, подкрепят и укрепват семействата, имат важна роля за изграждането на общество от здрави семейства.“ Той беше споделил мнение, че и Мюсюлманско изповедание може да допринесе за създаването на семейства от млади хора.

„…А и не само от младите, защото днес сме свидетели и на самотни хора в напреднала възраст, които не могат да намерят съответните хора, с които да споделят радостта и мъката си в напредналите самотни години.“ – добави още в същата връзка Ведат С. Ахмед на последното заседание на ВМС за 2017 година, провело се на 25 декември в град Шумен.

 

 

 

Автор: Л. Чаушева

 

Снимка: Духовно управление на мюсюлманите в Република Татарстан

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.