Социалните дейности: фактор за доверието към Мюсюлманско изповедание

 

На 8 февруари (четвъртък) в столицата се проведе заседание на Комисията по социални дейности към Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) – първото за настоящата 2018 година.

В рамките на състоялото се заседание бяха разгледани резултатите от провелата се миналогодишна кампания Седмица на сираците. По последна информация и след последните отчетени средства, постъпили като част от социалната кампания – общо събраните средства възлизат на повече от 200 800 лева. А дейността на социалната комисия за новата календарна година започна с общо 283 подпомагани деца сираци.

Членовете на социалната комисия към ВМС преразгледаха условията за кандидатстване за социална помощ за сираци. От настоящата 2018 година ще бъдат включени допълнителни условия към кандидатстващите, които скоро ще бъдат оповестени на сайта на Главно мюфтийство.  

„Един от факторите за надграждане доверието към Мюсюлманско изповедание в страна ни са социалните дейности.“ – каза заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн Бирали, който е ресорен по социалните дейности и председател на Комисията по социални дейности. – „Необходимо е да бъдем стриктни и прецизни при изпълнението на различните социални проекти, за да може по-ефективно и качествено да изпълним онази нелека задача – помощта на хора в нужда, особено в условия като тези в страната ни, където голяма част от населението е със социални проблеми.

За Grandmufti.bg заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн Бирали сподели също задоволството си от факта, че въпреки трудните условия, кампанията Седмица на сираците с всяка следваща година дава все по-добри резултати.

„Водим се от прозрачността в работата си, което показва завишено доверие на обществеността към институцията Мюсюлманско изповедание.“ – добави той.

През 2018 година Комисията по социални дейности ще продължи работа по досегашните си проекти, като целта е да се разшири дейността към обхващане на повече социално слаби хора. Освен това сред приоритетните проекти е този за изграждането на Доброволческа мрежа, която да подпомага работата на Мюсюлманско изповедание в социалната сфера.

Комисията по социални дейности към Висшия мюсюлмански съвет функционира вече 4 години. Тя е открита през 2013 година с откриването на отдел „Социален” към Главно мюфтийство. Членовете на социалната  комисия са районни мюфтии и служители на Мюсюлманско изповедание.  

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.