Все по-грозното лице на европейската ислямофобия

 

 

Снимка: Twitter

Случаите на актове на ислямофобия в Европа не само че с времето зачестяват, но стават все по-грознo-безцеремонни, агресивни и отвращаващи. Доказателство за това е случай отпреди броени дни в Холандия, когато на 18 януари, четвъртък сутринта, имамът на джамията „Султан Емир“ в Амстердам заварил на портата на храма окървавена и обезглавена кукла, до която имало послание срещу „ислямизацията“. Главата на куклата висяла на въже, окачено за оградата с кука, предава холандският информационен портал Nlttimes.nl.

Камбер Шанер, представител на мюсюлманския храм в Холандия, се обърна чрез социалната мрежа към обществеността с думите: „Моля ви да не се тревожите заради този инцидент.“, съобщавайки, че вече е подаден сигнал в полицията. - „Вярвам, че полицията ще намери извършители възможно по-скоро.“ Камбер се обърна също с посланието градът да се обедини срещу подобни прояви и инциденти.

Джамията „Султан Емир“ в холандската столица се посещава предимно от турската мюсюлманска общност в града, пише още Nlttimes.nl. Има съмнения, че извършителите на ислямофобския акт пред джамията са свързани с местни крайнодесни националистически партии. По думите на Камбер Шанер подобен инцидент е прецедент за мюсюлманския храм. Той зави, че се надява да бъде назначено разследване по случая.

 

 

Снимка: Mvslim

Един от многото или поредният е този случай в Европа?! Словото на омразата към исляма и мюсюлманите и престъпленията от омраза по същите причини са вече неразделна част от „дневния ред“ на Стария континент. И сякаш „свикваме“ с тях. И се примиряваме. А не трябва. Защото „пипалата“ на ислямофобията може да доведат до необратими последствия. Сега е моментът всички заедно да й се противопоставим.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.