Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи беше в българската  делегация за откриването на Желязната църква в Истанбул

 

 

 

 

Главният мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи беше част от българската делегация, която рано сутринта на 7 януари тази година отлетя с правителствения самолет от София за Истанбул. Именно там, на брега на Златния рог, границата между Босфора и Мраморно море, по-късно в неделния ден се проведе официалното тържествено откриване на реставрираната българска Желязната църка „Св. Стефан“. Мюфтията на България беше придружаван от главния секретар на Главно мюфтийство Джелал Фаик.

В делегацията, която пристигна от България в Истанбул специално за събитието, бяха премиерът Бойко Борисов, Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, министърът на външните работи Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на икономиката Емил Караниколов, земеделският министър Румен Поражанов, Вежди Рашидов – председателят на комисията по култура в народното събрание и още депутати и представители на български институции.

 

От турска страна сред официалните гости на откриването на българския храм в Истанбул присъстваха президентът на Турция Реджеп Ердоган и премиерът на Турция Бинали Йълдъръм. А общият брой на всички гости надхвърляше 1000.

„Това е действително голям ден, но и много добра инвестиция в бъдещето. Да покажем на цяла Европа, на християнския свят, че може да се подобрят отношенията с най-големия ни съсед. Колкото и да сме малки, ще се опитам да допринесем за това разбирателство.“, каза премиерът Борисов.

Борисов и Йълдъръм определиха като прекрасен повода, събрал в Истанбул представители на българската и на турската държави, християни и мюсюлмани.

„Ако в миналото за Босфора са се водели войни, сега Истанбул, както и София, са градове, символи на единството на култури и религии“ – коментираха те преди откриването на „Св Стефан“.

 

След церемонията по официалното откриване на българския храм премиерът Бойко Борисов разговаря с турския президент Ердоган. Двамата оцениха високо положителната динамика между България и Турция. Борисов благодари на Ердоган за личната му ангажираност и за усилията на турската държава за възстановяването на Желязната църква. Той посочи, че това събитие е не просто доказателство за сътрудничество между страните ни и за толерантността между религиите, но и пример, че разбирателството и мирът са пътят за постигане на напредък по всички въпроси.

 

         Българската Желязна църква „Св. Стефан“ на Златния рог в Истанбул беше открита на 7 януари 2017 година след продължителен ремонт по реставрацията й. Ремонтът беше финансиран основно от турската държава – Истанбулската голяма община и Община Фатих, и отчасти от България, а стойността му е 2.5 млн. евро.

 Храмът е важен символ на историята на българската православна общност в Истанбул. Желязната църква е с различна от типичната за православните храмове в България архитектура. Архитектурният й проект е дело на арменеца Ховсеп Азнавур, а елементите в тежащата близо 500 тона конструкция са изработени в Австро-Унгария.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимките са от FB страницата на Бойко Борисов.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.