Мюсюлманка в новия регионален парламент на Каталуния?

 

На 21 декември (четвъртък) 2017 година каталунците гласуваха на важните за бъдещето им избори за нов регионален парламент. Интересен факт е, че сред политическите лица в листата на Каталунската републиканска левица (ERC) e това на забрадената мюсюлманка Наджат Дрюуек. Първоначално била независим кандидат, без да членува в която и да е политическа партия, но в последствие се съгласила да се присъедини към листата на Каталунската републиканска левица. Партията като цяло се надява да спечели мнозинство с други политически партии, които са „ЗА“ отделянето на Каталуния от Испания.

По повод политическата си кандидатура Дрюек сподели преди BBC: “Моята цел не е да стана първата жена мюсюлманка, член на парламента, а да бъда първата сред много.“

„Предприех тази стъпка в този така сложен момент за Каталуния, защото вярвам, че е необходимо една част от обществото да се цивилизова – онова малцинство, което приема, че друго малцинство е втора класа.“ – споделя Дрюек. – „Тъжно е да пуснеш телевизора и да не можеш да никога да видиш чернокож или човек с арабски произход… Не искам децата ми да страдат и половината от това, което са изстрадали техните баби и дядовци, или четвърт от това, което аз съм изстрадала. Искам те да живеят в общество на включване, равнопоставеност, такова, което подкрепя разнообразието.“ – казва още Наджат Дрюек, цитирана от електронното издание Ultimatefonline.com.

Наджат Дрюек споделя за себе си, че вече е свикнала с ролята си на пионер. Тя е първото момиче от общността си, което печели литературна награда и постъпва да следва в университет. Дрюек пристига със семейството си от Мароко в Каталуния през 1990 година, когато е едва 9-годишна. В продължение на 17 години работи като социален работник към местната община в Масну, градче извън Барселона.

 Броят на мюсюлманите в Каталуния е 515 000, което е около 15% от цялото население. Сред приоритетите на Дрюек е борбата с расизма, насаждан от някои политици в Каталуния, както сама се изразява, цитирана от изданието Ultimatefonline.com.

Припомняме, че предсрочните избори за регионален парламент на Каталуния бяха свикани от испанския премиер Мариано Рахой. До провеждането им се стигна, след като североизточният регион обяви независимост през октомври след референдум, който Мадрид обяви за незаконен.

Изборите в четвъртък, 21 декември 2017 година, продължиха от 9 сутринта до 20 часа вечерта. Окончателните резултатите ще станат ясни тепърва, но според анализатори изборите няма да успеят да решат противоречията между противниците и привържениците на отделянето на Каталуния от Испания.

Автор: Л. Чаушева

 

Снимкa: Ara.cat/ Marc Rovira

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.