Висшият мюсюлмански съвет  връчи наградите „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди“

 

На 8 декември от 18:00 часа в Централен военен клуб в София се състоя церемонията по връчването на годишните награди „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди“.

Наградата е учредена на името на първия главен мюфтия – Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди, встъпил в длъжност на 8 декември 1910г. Той е човекът, който е допринесъл за създаването на институцията Главно мюфтийство. 

На церемонията присъстваха председателят на ВМС Ведат С. Ахмед, главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, заместник главният мюфтия Мурад Пингов, заместник главния мюфтия Бирали Бирали, членове на духовния съвет, членове на ВМС, бивши главни мюфтии, представители на дипломатически мисии в България и представители на други религии.

 

 

В приветственото си слово председателят на ВМС Ведат Ахмед каза: „Днес е исторически и паметен ден за мюсюлманите в България! На днешната дата преди 107 г.  е проведен първият избор за главен мюфтия, който бележи началото на Главно мюфтийство.  От тогава до днес тази институция представлява многобройната ни мюсюлманска общност, обитаваща от векове тези земи. Основите  които са положени от първия главен мюфтия Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди в трудния период от 1910 до 1915 г., са били толкова здрави и стабилни, че дори ветровете на комунизма и бурите на атеизма не са могли да ги съборят.“

 

Затова, споделя Ведат С. Ахмед, Висшият мюсюлмански съвет взе решение да увековечи името и паметта на първия главен мюфтия като учреди на негово име първата годишна награда на Мюсюлманско изповедание.

А главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи сподели: „Преди нас са минали по-богати, по-мъдри и по-учени хора, но само онези, които са използвали богатството, науката и мъдроста в услуга на обществото се помнят и продължават да живеят в сърцата на хората. Хората, които ще бъдат наградени тази вечер са едни от тези радетели на добрини, които са разбрали, че добрината ще спаси човечеството.“

 

 

Първите годишни награди „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин Ефенди“ се връчиха на 92 годишния ходжа Мехмед Хамид от благоевградското село Рибново за приноса му за запазването и предаването на мюсюлманската идентичност на младото мюсюлманско поколение в България; на Муса Дурлу за примера му като родител, който се грижи за възпитанието и образованието на петте  си  деца, които учат в Духовното училище в Момчилград; на Павел Стоянов, който с фирмата си „Кармела 2000“ ЕООД пръв в България сертифицира производството си със сертификата „Хелял“ на Мюсюлманско изповедание и популяризира хелял продуктите сред мюсюлманите в България; на Ердинч Сюлейман за иновативните му инициативи в сферата на религиозната просвета, които прилага в с. Бенковски, Кърджалийско, и други села от района.

 

А  четвъртият президент на Република България Росен Плевнелиев получи почетна награда за усилията му за обединяване на обществото и институционалното уважение към Мюсюлманско изповедание и доброто отношение към мюсюлманската общност в страната.  

 

Юзлем Тефикова

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.