Главно мюфтийство беше представено на Върховния международен хелял форум в Истанбул

 

В периода23-25 ноември 2017 година под патронажа на президента на Република Турция Реджеп Ердоган и сподкрепата на Световната организация за ислямско сътрудничество се проведе петият поред Върховен международен хелял форум в град Истанбул.

Откриването се състоя в международния конгресен център „Лютфи Кърдар“ в град Истанбул. То бе уважено от министъра на икономиката на Република Турция Нихат Зейбекчи, председателя на Световната организация по хелял Шейх Тхаифер Нажжари,както и от много други високопоставени държавни лица, представители на хелял организации, религиозни деноминации, бизнесмени, учени от бранша на хелял индустрията и други.

Министърът на икономиката на Република Турция Нихат Зейбекчи акцентира върху важността на произвеждането на хелял продукти, като посочи, че в момента 20% от хелял продуктите се произвеждат от мюсюлмани.

„Ние, като мюсюлмани, по религиозни изисквания сме длъжни да ядем чисти и хелял храни. Това е важно както да го разберем така, и да го приложим в своя живот. За да постигнем това нещо, ние, всички мюсюлмани по света, трябва да се обединим, за  да достигнем целта за улеснението по хелял живеене.“ – това подчерта в свое обръщение по време на форума председателят на Световната организация по хелял Шейх ТхаиферНажжар.

По време на тридневния форум се състояха редица панели и дебати като „Глобални тенденции на пазара за хелял продуктите, „Предизвикателства пред хелял туризма, „Ислямско банкиране и хелял финансиране“ и други.

Главно мюфтийство беше представено на Международния форум за хелял сертифициране от членовете на Комисията похелял сертифициране д-р Шахин Сюлейман и Бейхан Мехмед.Това беше първото издание на форума, на което България взе участие със собствен щанд- „Helal Bulgaria“.На него бяха представени продукти от страната, получили сертифициране от Главно мюфтийство. Нащанда се предлагаха още картички от благотворителната кампания в полза на сираците – Седмица на сираците.

 

Бейхан Мехмед

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.