Под заплахата на тероризма: Стотици мюсюлмани загинаха при атентат срещу джамия в Египет

 

24 ноември, 2017 година. Египет. Провинция Северен Синай. Една от джамиите в селището Бир Ал-Абед, намиращо се на около 40 км от столицата на провинцията - град Ариш, както всеки петъчен ден е пълна с мюсюлмани, дошли да изпълнят петъчната си молитва. В точно този момент и към края на мюсюлманската молитва е взривена бомба в близост до мюсюлманския храм. При настъпилата паника всеки, опитал се да избяга, е бил разстрелван пред входовете на джамията.

Денят, който всяка седмица носи радост в душите и на местните мюсюлмани в Бир Ал-Абад, през изминалата седмица се превърна в кървав и очерни стотици семейства в египетската провинция Северен Синай. По информация от египетската армия и прокуратурата, броят на загиналите достигна 305, като 27 от тях са деца. Други 128 човека са ранени.

Според прокуратурата извършителите на безпрецедентните, за десетилетия наред, кръвопролития в Египет са били в група от около 30 човека. Те пристигнали  с джипове пред джамията, като били въоръжени с автоматично оръжие. Застанали централно срещу входовете и прозорците на храма, към края на петъчната молитва взривили бомбата, след което открили огън срещу хората, търсещи спасение от случващото се.

24 ноември ще се свързва с най-кървавия и жесток атентат в Египет от десетилетия насам. Ще остави трайни и незаздравяващи рани за стотици египетски мюсюлмански семейства. Във връзка със случилото се Египет обяви тридневен национален траур, а то изключително много напомня на атентата срещу коптска църква в Египет, град Танта от април, тази година. Бомбеният атентат тогава също бе извършен в момент, когато християните в храма празнували Връбница (Палмова неделя). Около 25 бяха убити, а други 70 – ранени.

Същия ден, само часове по-късно, атентатор камикадзе се самовзриви пред входа на катедрала в египетския град Александрия при опит да влезе в нея. В резултат имаше няколко убити и десетки ранени.

Всичко това следва да ни наведе на мисълта, че всички сме равни пред заплахата на тероризма – без значение каква религия изповядваме, в кой край на света живеем, от коя раса сме или какъв е социалният ни статус. Това са неща, които нямат никакво значение за болния мозък на терориста, който е явно много далеч от която и да е религия. Просто защото тероризмът религия няма. 

 

 

Автор: Л. Чаушева

 

Снимки: Sinai News

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.