Конференция в Сливен събра над сто имама

 

На 16 ноември, четвъртък, в гр. Сливен се проведе конференция на тема „Активният имам“, която е планирана от отдел „Иршад“ на ГМ и осъществена съвместно с РМ Сливен.

Конференцията е първата по рода си, в която се срещат имами от цяла България и дискутират актуални проблеми, свързани с работата им.

На конференцията присъстваха Главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, заместник главните мюфтии Ахмед Хасанов и  Бирали Бирали и някои от районните мюфтии.

Участваха имами от всички райони на страната. Конференцията е проведена в три панела. В първи панел взеха участие Мехмед Салимехмедов, Сунай Рамадан и  Назиф Назиф, които засегнаха темите за подготовка и носене на отговорност на имама, изисквания за поведението и морала на успешния имам и мотивацията за работа.

 

 

Във втори панел взеха участие лекторите Бейхан Мехмедов, Изет Джалев и Мохамед Камбер, които говориха за личните и професионалните качества на имама, за значението на хутбето и наставлението и обучението в летните и годишни коран курсове.

В трети панел говориха лекторите Селим Мехмед, Екрем Ходжев и Хайри Шерифов  по темите дженазе, мевлид, социални и културни прояви и спорт.

 

 

 

Конференцията е насочена към младите, защото „Искахме това да бъде една малка инвестиция за младите и обществото като цяло. Имамите трябва да бъдат в крак с времето, в което живеят.“ казва  Халил Ходжов - началник на отдел „Иршад“ към Изповеданието.

Организаторите споделят, че целта на програмата като цяло е била да се покаже опита на другите имами, да се даде модел за успешен имам, който е успешен с това, че работи според нуждите на времето, в което живее, т.е. използва съвременни методи за комуникация с хората. 

 По време на конференцията едни от важните въпроси бяха:  Кой е имамът?  Какво трябва да прави? И най-важното „Как да го прави?“  

            След приключване на дискусиите на всички лектори бяха връчени  плакети за участието им в конференцията.

Юзлем Тефикова 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.