Възпоменателна вечер за Осман Азиз

 

В сградата на сдружението за културно взаимодействие беше организирана възпоменателна вечер  за Осман Азиз - един от най-известните и активни интелектуалци на турската общност в България.

Той е роден през 1937 г. в село Неофит Бозвели, област Момчилград. Беше посветил живота си на обществото, на турския език, на турците в България, работи, писа, говори за проблемите на „малките хора“...  Покоряваше сърцата с гласа и музиката си.  Сред турската общност в България, когато станеше дума за радио първото нещо за което се сещаха беше Осман Азиз. Когато се говореше за вестник той беше пак от първите, за които се сещаха...

За един период е бил и редактор  на в. „Мюсюлмани“, издаван от Главно мюфтийство. По същия начин бил  преподавател и във Висшия ислямски институт в София.

Осман Азиз, оставил след себе си десетки хубави спомени и творби, починал е точно преди 10 години през месец октомври 2007 година.

На възпоменаталната програма присъстваха колегите на Осман Азиз, приятелите му и съпругата му Величка Азиз.

Близките му споделиха спомените си с  Осман Азиз, рецитираха стихотворения от Осман Азиз и слушаха някои от най- известните му песни.

Съпругата му Величка каза: „Благодарна съм на Аллах, че ме събра с него.“

Сред присъстващите бяха колегата на Осман Азиз от БНР дирекция „Програми на турски език“ Хикмет Ефендиев, Сабри Алагьоз - приятел  и учител на Осман Азиз, председателят на ВМС Ведат Ахмед, заместник главните мюфтии Ахмед Хасанов и Бирали Бирали, доц. Исмаил Джамбазов, Ахмед Лютов и др.

Юзлем Тефикова 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.