Голямата джамия в Джене – най-голямата кирпичена постройка в света

 

Град Джене е градче с население около 13 000 души, което се намира в централната част на Мали, Западна Африка. Градът е основан през 800 година преди Христа и е един от най-старите градове на юг от Сахара на континента Африка. Градът от векове е процъфтяващо търговско средище поради своето стратегическо разположение в делтата на река Нигер, между нея и реката Бани.

С времето африканското градче, отново поради факта, че е пресечна точка на три главни пътни артерии, се превръща и в център на исляма.  Там е построена и небезизвестната в цял свят Голяма джамия на Джене – уникат за световната архитектура.

Забележителната постройка на Голямата джамия в Джене е изградена през 1907 година. Определят я като най-голямото постижение на сахарския архитектурен стил. Освен това сградата е най-голямата постройка от кирпич в цял свят. На мястото, на което днес е джамията, се е намирал древен мюсюлмански храм, построен през далечния XIII век.

Стените на кирпичената сграда са изградени от т.н. „непечена тухла“, благодарение на който материал фасадата на джамията има толкова гладък вид. Дебелината на тухлите варира спрямо височината на сградата, но ориентировъчно е в рамките на 40-60 см. Поради честите и резки промени във влажността и температурата на климата в Мали, при строежа на кирпичения мюсюлмански храм са използвани и палмови клони, с което се е целяло да се избегнат или намалят пукнатините.

 

Изключителна е архитектурната мисъл, заложена в голямата джамия на Джене. Всеки детайл е взет под внимание. През горещите летни дни стените на сградата изолират топлината, а през студентите нощи те са усвоили достатъчно от нея, така че топлят вътрешността на постройката. Така вътре в сградата се поддържа приятна за обитателите температура през цялото денонощие.

 

 Конструкцията на джамията е позиционирана върху 3-метрова платформа, което е с цел да бъде защитена сградата от прииждащата река Бани, чието корито е в непосредствена близост.

Освен всичко друго кирпичената джамия разполага и с вентилационна система на покрива, която е от улуци от керамични тръби, изработени от жените на Джене. Има възможност улуците да бъдат сваляни вечер, така че да се проветряват вътрешните пространства на сградата. Освен това си приложение, тръбите имат и друга функция. През дъждовния сезон те може да извеждат водата далече от стените на джамията. Това е изключително важно за устойчивостта на кирпичената конструкция, тъй като кирпичът като материал е доста неустойчив. И изисква да се надгражда и подновява поне два пъти в годината.

 

Но ремонтите на джамията не са никакво затруднение за местната общност. Дори тъкмо обратното – годишният ремонт на сградата е превърнат от тамошните мюсюлмани във фестивал със състезателен характер, в който се включват не само мъжете, но и жените.

Голямата джамия на Джене е обект, включен като част от световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1988 година. Кирпичената джамия остава най-известната в Мали, въпреки че има запазени до днес и по древни сгради от нея.

Изключителната кирпичена джамия в Мали – Голямата джамия в Джене, може да видите виртуално „отблизо“ в документалното видео на BBC – ТУК.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.