Кризата в Мианмар: Недохранването е заплаха за 145 000 деца от общността на мюсюлманите рохинги

 

След като през последните шест седмици повече от 500 000 мюсюлмани рохинги напуснаха Мианмар, за да се спасят от зверското насилие от страна на мианмарските сили за сигурност, днес групата на най-уязвимите сред тях, децата, е изправена пред нова заплаха. Заплахата на недохранването.

По информация на The Independent приблизително 145 000 е броят на децата рохинги под 5-годишна възраст, които са застрашени от недохранване. Най-малко 14 000 са децата на избягалите в Бангладеш мюсюлмани рохинги, страдащи от остро недохранване, съобщава Комисията за благотворителност при извънредни бедствия.

Припомняме, че конфликтът в Мианмар излезе от всякакъв контрол след сблъсък на 25 август 2017 година между представители на местната малцинствена мюсюлманска общност в провинция Рахин в западен Мианмар и държавните сили за сигурност. От страна на военните в Мианмар последваха операции по етническо прочистване на рохингите. Стотици мюсюлмани бяха убити по изключително жесток начин, сред които и голям брой деца. Няколко села в региона бяха опожарени от военните.

За да се спасят от ужаса вече повече от 500 000 рохинги са напуснали Мианмар и са потърсили убежище в бежански лагери на територията на Бангладеш. 

Автор: Л. Чаушева

 

Снимки: Reuters TV/ Al Jazeera

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.