Последно сбогом: Почина колегата ни Исмаил Чаушев

 

С искрена болка известяваме, че в нощта срещу 30 септември 2017 година изгубихме завинаги дългогодишния наш колега и съмишленик Исмаил Чаушев. Той ще бъде изпратен в последния си земен път на 2 октомври 2017 година (понеделник), в централната джамия на гр. София - Баня Башъ от 11:00 часа.

За онези, които не го познаваха - Исмаил Чаушев беше виден поет, писател, журналист, общественик и преподавател.

Роден е през 1940 година в разградското село Владимировци. В родното си място получава основното си образование, след което продължава да учи в Турското педагогическо училище в София.

През 1961 година е приет да учи вСофийски университет "Св. Климент Охридски", където  следва в специалност „Тюркология”. Дипломира се четири години по-късно, през 1965 година.

Работил е като преподавател по турски език в катедрата по Тюркология на Софийски университет. Бил е журналист във вестниците „Филиз”, „Халк генчлии”, „Йени ъшък”, „Хак ве йозгюрлюклер”. Беше част от екипа на Отдел „Издателство” на Главно мюфтийство, където работеше като главен редактор на списанията „Мюсюлмани” и „Хилял”. 

В годините на демократичните промени Исмаил Чаушев е преподавал турски език във Висшия ислямски институт в София, като същевременно развива и творческата си дейност.

Съставител е на сборник със стихотворения за деца от автори от  общността на турците в България. Автор е на стихосбирките "Дилек" (1967) и "Яй бурджу" (2004).

Исмаил Чаушев е написал още "Граматика на съвременния турски език" и сборника с разкази "Терапи пътекасъ".

През годините е участвал в десетки научни международни симпоизуми и поетични мероприятия.

От името на Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България поднасяме искрените си съболезнования към семейството на Исмаил Чаушев и всички негови близки.

Молим Всемилостивия Аллах (с.т.) да ги дари с търпение в загубата, а душата на покойника да обгърне с милост и опрощение.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.