Говорителят на Главно мюфтийство: Няма как да се спре външното финансиране на вероизповеданията, преди държавата да поеме грижата за тях

 

На XIII-ата международна конференция на тема „Тероризъм и електронни медии”, състояла се в периода 26-29 септември 2017 година в София, българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заяви, че е  необходимо да бъдат направени промени в българските закони за образованието и за вероизповеданията. Целта на планираните промени, по думите на политика от коалицията „Обединени патриоти”, е да се възпрепятства радикализацията на мюсюлманската общност в България.

Следващата седмица той ще внесе в Министерски съвет и в Парламента конкретни предложения за по-строг контрол върху финансирането на вероизповеданията, на учителите в ислямските училища и на имамите в страната ни.

Пред журналисти вицепремиерът Каракачанов коментира, че Висшият ислямски институт трябва да се лицензира и кадрите в него да се обучават по утвърдена от Министерство на образованието и науката учебна система. По думите му практикуващите имами в страната ни трябва да се явяват на изпит, на който да се проверява традиционен или краен ислям проповядват те.

Главният секретар и говорител на Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България Джелял Фаик коментира изказванията на Каракачанов с думите:

„Главно мюфтийство приветства ангажимента на военния министър за акредитиране на Висшия ислямски институт. Това е очаквано в продължение на 27 години - откакто съществува висшето учебно заведение. За голямо съжаление обаче досега държавата по никакъв начин не е съдействала за акредитирането на ВИИ, за да може възпитаниците на института да получат възможността да продължат образованието си в други научни степени, след като завършат в него.”

По думите на говорителя на Главно мюфтийство, докато държавата не поеме ангажимент да обгрижва всички изповедания в страната, външното им финансиране няма как да бъде спряно. „В противен случай те са обречени на гибел”, коментира Фаик.

 „С Националния съвет на религиозните общности в България имаме общо становище, че ако държавата реши да ограничи или да спре изцяло външното финансиране на вероизповеданията в страната, то тя следва да поеме ангажимент да обгрижва всяко едно от тях.” – каза още говорителят на Главно мюфтийство.

Джелял Фаик изрази също и притесненията си, че представители на „патриотични” партии предвиждат изменения в законите, които целенасочено засягат изцяло Мюсюлманско изповедание и хората, които изповядват ислям в България. По думите на секретаря на Изповеданието това се случва без инициаторите по никакъв начин да се допитват до Главно мюфтийство като утвърдена, напълно законна, религиозна институция в България.

На въпроса как ще коментира предложението на министър Каракачанов имамите в България да полагат тест по умерен ислям, Джелял Фаик отговори:

 „Една подобна комисия, която следва да оценява какъв ислям проповядват имамите, трябва да бъде съставена от компетентни лица – утвърдени ислямски теолози в България, например. Важно е да се уточни дали тази комисия за оценка ще бъде под ръководството на някоя ксенофобска политическа партия или на чело ще е държавата с държавните си органи на реда, която заедно с Главно мюфтийство ще определя какъв ислям проповядват имамите.”

Секретарят на Мюсюлманско изповедание в заключение каза, че Главно мюфтийство ще изчака да види какви предложения за промени в законите ще бъдат внесени в Парламента и в Министерски съвет, след което институцията ще излезе с официално становище по въпроса.

 

Разговора проведе Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.