В хасковската Чарши джамия се проведе Десетото регионалното състезание по Основни познания за исляма

Районно мюфтийство – Хасково проведе Регионалното състезание по основни познания за ислямската религия за всички деца, които се включиха в летните Коран курсове през настоящото лято. То се състоя на 28.08.2017 г. в хасковската Чарши джамия и в него се състезаваха 15 деца от различни Коран курсове в областта.

Преди началото на състезанието Районният мюфтия на Хасково Басри Еминефенди отправи приветствие към всички деца и пожела успех на състезателите. Районният мюфтия специално благодари и на преподавателите за положените усилия и преданост през цялото лято в това да възпитават и изграждат бъдещото поколение на мюсюлманската общност.

Състезанието протече в четири кръга. В първия кръг състезателите решаваха тест, във втория четоха части от Свещения Коран, в третия кръг рецитираха наизуст късите сури от Корана, а четвъртият беше практически, в който участниците демонстрираха как се кланя намаз, как се взема абдест и др. Между кръговете останалите деца рецитираха стихотворения, Коран и изпълниха иляхита.

 

Журито, което трябваше да излъчи първенците в това съревнование беше в състав: Сюлейман Кескин – гост имам от Република Турция, Абдуллах Мюмюн – имам в гр. Хасково и Шабан Гайгаджов – ваиз към Районно мюфтийство – Хасково.

 След приключване на кръговете журито обяви резултатите, като на Първо място се класира състезателят от Коран курс гр. Хасково-център. На Второ място е участникът от Коран курс с. Българе и Третото място зае състезателят от Коран курса в гр. Хасково-Хисаря. Тримата финалисти получиха като награда по един велосипед. Те ще представляват Районното мюфтийство на Националното състезание по основни познания за Исляма в гр. Момчилград, което ще се проведе от 10 до 12 септември. На всички останали състезатели Районно мюфтийство – Хасково също раздаде подаръци.

Състезанието приключи със специален обяд за всички деца, родители и преподаватели, които направиха този ден незабравим за децата.

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.