В Астана строят джамия с нестандартна архитектура

 

В казахстанската столица Астана започнаха строителството на джамия с необикновена архитектура. Формата на новостроящия се мюсюлмански молитвен дом наподобява цвете.

„Има два типа джамии в Казахстан - узбекски и татарски. В Северен Казахстан джамиите се стоят основно в татарски стил, а в южната част на републиката - в узбекски или ирански. Новата джамия ще представлява смесица от чистия казахски стил и авангардизма.” – разказва директорът на проектантската компания Сагиндик Джамбулатов.

            Според него посетителите ще бъдат удивени и от вътрешния дизайн на джамията. „Вътре ще е още по-интересно. Михрабът е с необикновено решение – той ще бъде отделен от стената и ще изглежда като висящ във въздуха.” – допълва той. „Между пластовете на покрива ще има разстояния. Там ще бъдат разположени прозорците и осветлението на джамията. Освен това ние ще построим и покрита галерия. Това решение е особено за случаите, в които ще вали дъжд – хората, излизащи от главния вход на джамията, ще могат да минат покрай нея по тази покрита галерия.” – споделя още Джамбулатов.

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.