Месджид Ал-Акса: Малко познатата светиня

За заблудите, свързани с Месджид Ал-Акса

Когато стане дума за „Месджид Ал-Акса“, някои свързват това име с една определена сграда, намираща се в днешен Йерусалим. За едни Ал-Акса е Джамията със златния купол, докато за други - Джамията със сивия купол. Има хора пък, които смятат, че джамиите със златния и със сивия купол са една и същасграда. Всички тези схващания и представи по отношение на Ал-Акса са ПОГРЕШНИ.

            В действителност името на джамията със златния купол е Куббату-с-Сахра, а джамията със сивия купол се нарича Месджид Ал-Кибли. Тези са две съвсем отделни джамии, като и двете СА ЧАСТ от целия комплекс, който носи названието Месджид Ал-Акса. Месджид Ал-Акса НЕ Е една отделна сграда, а е комплекс, на територията на който има няколко джамии и още други постройки.

Местонахождение и обща информация за Месджид Ал-Акса

Комплексът Месджид Ал-Акса е разположен в югоизточния ъгъл на Стария град в град Йерусалим (Ал-Кудс). Той заема територия от 144 дка и е разположен отвътре на високия каменен зид, който има неправилна форма на многоъгълник. Територията, която заема, възлиза на около 1/6 част от площта на Стария град в Йерусалим. Капацитетът на светинята е 500 000 богомолци.

Част от Месджид Ал-Акса са няколко джамии – в това число са Джамията със златния купол – Куббату-с-Сахра (в превод „Куполът на скалата“), Джамията с оловносивия купол - Месджид Ал-Кибли, няколко по-малки джамии, като подземната джамия Мусалла Ал-Маруани, джамията Месджид Ал-Бурак, редица куббета, места за ритуално измиване, фонтани, минарета, ограждащите стени с всички входове по тях и разбира се - свободни площи.

Често, най-вече от медиите, чувамевместо „Месджид Ал-Акса“ да се използва терминът „Храмовият хълм“. Последното е еврейското наименование на третата по значимост светиня за мюсюлманите, успяло да се наложи като такова през втората половина на миналия век. Част от палестинската кауза е да не се позволява автентичните наименования на обектите да бъдат заменяни с други. Същата причина стои и зад съществуващото объркване в представите на мюсюлманите днес за това кое и какво е всъщност Ал-Акса.

Значението на Месджид Ал-Акса за мюсюлманския свят

Градът Йерусалим и Месджид Ал-Акса – светинята, която се намира в него, са с  изключително богата, уникална история, свързана с редица пратеници в исляма. Йерусалим е именно родното място на пратениците Дауд (а.с.), Сюлейман (а.с.), Иса (а.с.).

Ал-Акса е третата светиня в исляма след Месджид Ал-Харам в Мекка и Месджид Ал-Небеуи в Медина.

Първото къбле (посоката за молитва на мюсюлманите) в историята на исляма е именно Месджид Ал-Акса. Комплексът е построен 40 години след построяването на Месджид Ал-Харам в Мекка. В различните исторически периоди светинята в Йерусалим многократно е била разрушавана и възстановявана отново след това. Извършвани са множество реконструкции.

Това е също и мястото, към което е бил пренесен Пратеникът (с.а.с.) по време на Нощното пътешествие - Исра, от Мекка към Йерусалим. Което е споменато и в Корана с думите:

„Всечист е Онзи, Който пренесе Своя раб нощем от Свещената джамия до Най-далечната джамия, околностите на която Ние благословихме, за да му покажем от Нашите знамения. Той е Всечуващия, Всезрящия.

(Сура „Нощното пътешествие“: 1)

Значимостта на Месджид Ал-Акса за мюсюлманите се свързва и с факта, че това е мястото, на което след своето Нощно пътешествие Пратеникът (с.а.с.) е отслужил молитва с всички предхождащи го пророци, като е бил техен имам. След което от Ал-Акса е бил възнесен Мухаммед (с.а.с.) към Небесата по време на възнесението -  Мирадж.

Цитираният ает от сура „Нощното пътешествие” е само един от аетите от Корана, в които пряко се споменава Месджид Ал-Акса. Тази светиня е спомената пряко и косвено в Свещената книга около 70 пъти. В редица предания на Пратеника (с.а.с.) Ал-Акса се слага редом до Месджид Ал-Харам и Месджид Ал-Небеуи с препоръка да бъде посещаван за поклонение. Много хадиси засягат въпроса за наградата от извършената в Ал-Акса молитва, която е стотици пъти по-възнаградена от тази в която и да е обикновена джамия.

Освен родно място на някои от пратениците ни, много от тях са починали в Йерусалим, където са били и погребани.

В заключение на всичко вече написано ще кажем само, че Месджид Ал-Акса е изключително важна част от ислямското наследство, което всички ние, мюсюлманите по света, споделяме. Наш общ дълг е да даваме всичко от себе си, за да го съхраним.

 

Статията подготви Л. Чаушева 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.